Ad
< terug

18x de Emmapiramide op en neer

16 april 2018 (0 reacties)

De Emmapiramide vormde zaterdag 14 april het decor voor een Vertical K. Tijdens een Vertical Kilometer (Vertical K) moet je 1.000 meter bergop klimmen in een zo kort mogelijk afstand. Daarvoor moest de uitkijkberg op de Veluwe 18 keer achtereen beklommen worden.

MDB_8088editLR

Timo de Boer/mudsweattrails

Duizend meter lopen klinkt voor de meeste mensen die een beetje sportief zijn niet als een hele grote uitdaging. Anders wordt het als deze kilometer niet vlak is, maar omhoog gaat. Wie wel eens in de bergen heeft gewandeld, weet hoe zwaar dit kan zijn. Een wandelaar stijgt gemiddeld driehonderd meter per uur. Dat betekent dus dat je al gauw drie uur aan het wandelen bent om duizend hoogtemeters af te leggen! In de Alpenlanden zijn zogenaamde Vertical K-wedstrijden de laatste jaren enorm populair en geldt zelfs als een aparte discipline van het trailrunnen (off-road hardlopen). Hierbij moeten de deelnemers zo snel mogelijk één verticale kilometer afleggen op een zo kort en dus zo steil mogelijk parcours. Het wereldrecord van 30 minuten en 26 seconden van de Italiaan Urban Zemmer werd dit jaar verbroken door de Italiaan Philip Götsch. Hij scherpte de tijd aan tot 28’53’’.

MDB_7810edit2LR

Timo de Boer/mudsweattrails

Serie van 4 Vertical K’s
Jeroen Machielsen had een kleine 1.45 uur nodig voor het volbrengen van de 1.000 hoogtemeters op de Emmapiramide. Linda Valent was met 1.53 uur de snelste dame. Anja Molenaar was de rode lantaarndrager en streed meer dan 3 uur dapper door op het zware parcours. Het clubgebouw van Scouting Velpsche Woudloopers & de Olmen diende tijdens de beklimming als ‘basiskamp’.De Vertical K op de Emmapiramide was de tweede uit een serie van vier. Verspreid door het land selecteerde Trailrunningplatform MudSweatTrails vier ‘bergen’. Op 24 maart werd op de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug de eerste Vertical K georganiseerd. Via 93 traptreden klommen de deelnemers naar de obelisk op de top. In totaal waren 44 herhalingen nodig om aan duizend hoogtemeters te komen. De winnaar had hier niet meer dan een uur voor nodig. Na de Vertical K op de Emmapiramide moeten de deelnemers alweer een week later in actie komen op de langste trap van Nederland. De Wilhelminaberg in Landgraaf telt niet minder dan 508 treden waarbij je in totaal 90 meter klimt. Deze trap moet dus meer dan tien keer worden beklommen! Topper van de Vertical K Series is die in Snow Planet in Spaarnwoude op 28 april. Over de sneeuw en bij een temperatuur van -5C moeten de deelnemers de 35% steile helling van de indoorskibaan beklimmen.

MDB_8088editLR

Timo de Boer/mudsweattrails

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *