Ad
< terug

Parelloop belooft komende zondag weer spektakel

12 maart 2018 (0 reacties)

Komende zondag tijdens de 30e Parelloop in Brunssum zal om 12 uur het startschot vallen voor de TOP RUN, de internationale 10 kilometer wedstrijdloop met zoals gebruikelijk lopers en loopsters uit de hele wereld. De organisatie heeft dit jaar meer dan 15 nationaliteiten aan de start. Naast Nederland, Duitsland en België komen de toppers uit toplanden als Oeganda en Kenia, maar ook Marokko, Scandinavië en komt er een topselectie uit Groot-Brittannië.

Mannen
Zo is ook dit jaar de aantrekkingskracht van de 10 kilometer duidelijk want het parcours leent zich voor toptijden, getuige de wereldrecords van Sammy Kipketer en Micah Kogo (27.01 min). Ook de nationale records zijn hier gelopen door Luc Krotwaar en Abdi Nageeye (28.08).Bij de mannen wordt het veld dit jaar qua persoonlijk record aangevoerd door Dominic Kipngeno Mibei uit Kenia, hij heeft een persoonlijk record van 28.25 minuut, gelopen in Duitsland op 10 juni 2017. John Kariuki uit Kenia is een geduchte tegenstander, hij loopt normaal veel in Japan waar hij voor een fabrieksteam uitkomt en is een trainingsmaat van Daniel Wanjiru, de winnaar van de London Marathon 2017. Joel Ayeko uit Oeganda is de wereldkampioen berglopen bij de junioren, hij won afgelopen november de MTN 10.000 meter in Kampala, de sterkst bezette wedstrijd van Oeganda. Hij gaat voor een tijd in de 27 minuten zondag. Verder kanshebbers zijn Ahmed El Mazouri uit Italië, David Nilsson uit Zweden, Koen Naert, de Belgisch kampioen 10 kilometer 2017 en Ben Connor uit Groot-Brittannië, die het jaar goed begon met een sterke tijd van 61.12 minuut in de Halve Marathon van Barcelona.

Nationaal
Ook nationaal telt de Top Run mee, uit ons land komen Luc Schout, Richard Douma en de Nederlands triathlon kampioen Jorik van Egdom naar Brunssum. Douma was voor Nederland deelnemer aan het EK 2016 op de 1500 meter, hij miste daar een medaille op maar 0.14 seconden

Regionale toplopers
Regionaal kijkt Limburg natuurlijk uit naar de prestatie van Mahadi Abdi Ali van Unitas, de nummer drie van het recente NK 10 kilometer in Schoorl heeft er zin in. “De afgelopen maanden heb ik kunnen werken aan een mooie vorm. Bij de Parelloop zou een podiumplaats bij de mannen heel erg mooi zijn. Ik kan niet wachten om te knallen voor het Limburgse thuispubliek”. Ook de Limburgse toppers Ricardo Floris, Jorim Scheele en Maarten Zeegers gaan van start. Helaas ontbreken Zerom Ghebrihiwet en Roel Wijmenga door griep en blessures. Jo Schoonbroodt start bij de masters.

Dames
Ook de damesstrijd gaat iets moois opleveren. Op papier is hier Lilian Jelagat (Kenia) de sterkste met een tijd van 31.59 minuut. Evalina Chichir (Kenia) zal ongetwijfeld tegenstand bieden. Haar tijd van 32.10 minuut liep ze op oudejaarsdag in Parijs. Daarvoor werd ze in november verslagen in de eindsprint tijdens de Zevenheuvelenloop. Velen kijken echter uit naar de prestatie van Maureen Koster (25) uit Boskoop. Koster is al jaren een bekend baanatlete, deed voor Nederland mee aan de Olympische Spelen in Rio en maakt dit jaar de overstap naar de weg.
Recent won ze de 8 van Apeldoorn en daarna het Nederlands Kampioenschap 10 kilometer in Schoorl waar ze haar pr liep met 32.36 minuut. Op het snelle en uitdagende parcours van de Parelloop gaat ze die tijd aanvallen. Ook de Limburgse tweeling Bo en Britt Ummels zullen aan de start staan net als de Belgisch kampioene 5.000 meter Hanne Verbruggen.
De start van de TOP RUN is om 12.00 uur nabij het Lindeplein, de atleten lopen twee ronden en komen daarbij diverse malen langs het Lindeplein waar het weer druk zal zijn met supporters.

(Persbericht)

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *