< terug

8

“Een cijfer als titel leek me wel eens wat. Boudewijn de Groot had iets met 4711, een geweldig nummer van de LP “Picnick” en wellicht schieten u ook nog tal van voorbeelden te binnen want die zijn er. Aan 4711 zit een luchtje en zo ook aan 8. Ons NOC/NSF wordt immers voorgezeten door een zwemster die ik nu al tig keer in de media heb horen verklaren dat 8 het geluksgetal van de Chinezen is en dat mede daarom op 8-8-8 de Spelen in Bejing beginnen.” Lees verder in de nieuwe column van Jitze Weber

3 januari 2008 (0 reacties)

All along the Watchtower

Door Jitze Weber


Jitze Weber schrijft voor hardloopnieuws.nl zijn column “All along the Watchtower”. “All along the Watchtower” is een rocklied geschreven door Bob Dylan.

Een cijfer als titel leek me wel eens wat. Boudewijn de Groot had iets met 4711, een geweldig nummer van de LP “Picnick” en wellicht schieten u ook nog tal van voorbeelden te binnen want die zijn er. Aan 4711 zit een luchtje en zo ook aan 8. Ons NOC/NSF wordt immers voorgezeten door een zwemster die ik nu al tig keer in de media heb horen verklaren dat 8 het geluksgetal van de Chinezen is en dat mede daarom op 8-8-8 de Spelen in Bejing beginnen. Ik heb haar zien scoren in Tokyo-1964. Nergens een 8 in te bekennen. De meesten denken bij 1964 aan Anton Geesink, maar er waren meer Nederlanders die het toen heel aardig deden. 8 is wel een raar geluksgetal. Het is een even getal en dat roept bij mij niet direct geluksgevoelens op. Acht kun je ook geven, dan hebben we het over aandacht. Geef acht, tsja, geluk zit in de vreemdste hoekjes.
In Nederland hebben velen iets met zeven. Zou dat nog uit de tijd van de Zeven Provinciën stammen? 13 doet het ook goed. Typisch Nederlands om een getal dat over het algemeen met ongeluk in verband wordt gebracht als geluksgetal te kiezen.Vul dat dus nooit in op uw lottofomulier, want het levert weinig op.
Enfin, in aansluiting op de hoofdredactie wens ik iedereen alvast een gelukkig 2008.

Er staat ons het een en ander te wachten dit jaar. Het EK-voetbal, de onvermijdelijke Tour de France en Bejing. Wat een verwennerij, jammer dat ik als actieveling nog niet met pensioen ben anders zou ik het allemaal van begin tot eind bekijken. Dat zal niet gaan, er moet ook nog gelopen worden. Zo zullen wel meer lopers erover denken.

In de pauze van het schansspringen werd ik door de NOS ineens verrast door een reportage van de Sylvesterloop in Soest. Prachtige wedstrijd, die Butter is leuk om naar te kijken en de overwinning van de Noord-Afrikaan was indrukwekkend, op blote voeten. Achtenswaardig, om maar bij het thema te blijven. Het is een verwarrende tijd. Veel Nederlanders zetten hun schoentje met Kerstmis en deze atleet uit Marokko doet het nu ook al met Nieuwjaar. Midden in het bos.

Januari is altijd wel komisch . Plotseling wordt het parcours her en der bevolkt door onbekende atleten in veel te nieuwe trainingspakken. Na week-3 is dat meestal weer voorbij. De serene rust keert terug tot de eerste echte zonnewarmte de hei overspoelt. Ideale tijden om kilometers te maken en laat die periode nu net samenvallen met de VP-1 van de voorjaarsklassiekers. Eindelijk weer een helder doel voor ogen. Van recreant tot topper : de keuzes zijn meestal al gemaakt en vanaf nu wordt eraan gewerkt het doel te realiseren. Ik hoop van harte dat het iedereen gaat lukken om te lopen wat hij of zij wil, want indirect betekent dat dat er ook andere dingen goed gaan dit voorjaar. Zelf verkies ik nu een marathontraining zonder marathon. Van de marathon is vooral de training erg gezond. De marathon zelf eigenlijk minder, maar het is natuurlijk wel leuk.
Het stemmetje van binnenuit heeft het in mijn geval eindelijk gewonnen. Desondanks loop ik toch maar weer het 16-wekenschema en op de marathondag ga ik gewoon kijken. Geen zin meer in het hele gedoe van inschrijven, chipje in de schoen, parkeerplek zoeken, de hele dag weg en dan de trap niet meer opkomen.
Het is nu vooral de cadans die me boeit en om daar een structuur aan te geven is een marathonschema vaak heel geschikt. Keurig geperiodiseerd geeft de training dezelfde voldoening met als zonder wedstrijd, eindelijk.
Periodiseren kan op meer manieren. Behalve de variatie die een marathontraining biedt, kun je van alles inbrengen en weglaten om het interessant te houden. Door de jaren heen waren voor mij de belangrijkste variaties: wel/niet combineren met andere duursporten, wel/niet trainen op resultaat, wel/niet op voeding letten, met/zonder onderbreking in de vakantie, samen met anderen/ alleen trainen, wel/niet trainen op techniek en die rij kan ik nog veel langer maken.

Om deze sport lang te kunnen blijven doen is het uiterst belangrijk de malaise voor te blijven en dat lukt echt het beste door change tot part of the plan te maken, zoals een gerenomeerde automatiseerder in advertenties roept. Houd vast die plannen, blijf lopen en blijf hopen dat het een stairway to heaven blijkt te zijn. Eight days a week.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *