Dag 1 NK atletiek: knokken voor finaleplekken

15 juli 2017 (0 reacties)

Utrecht – Atletiekbaan Maarschalkerweerd in Utrecht is dit weekend de plek voor de Nationale Kampioenschappen atletiek. De eerste officiële dag van het NK atletiek werd met name getekend door de hevige buien voorafgaand aan het hoofdprogramma. Ondanks deze buien probeerden twaalf atleten zich namens Team 4 Mijl te kwalificeren voor de felbegeerde finaleplaatsen.

1500m
Op de 1500 meter verschenen vijf atleten van Team 4 Mijl in de baan: Thijmen Kupers, Niek Blikslager, Maarten Hindriks, Rob ter Burg en Freek Lier. In de eerste serie ging Thijmen van start; de 800-meter-specialist positioneerde zich na het startschot aan de kop van de wedstrijd. ‘Ik wilde het tempo drukken, maar de andere atleten waren het daar niet mee eens’, vertelde Thijmen, ‘in de laatste ronde heb ik wat meer initiatief getoond, ik pakte de kop en heb een stuk doorgelopen. Op het laatst kon ik het wat laten lopen en finishte ik als tweede’. Hij zette de klok stil op 3.51.56. ‘De finale gaat wel interessant worden’, besloot Thijmen. Na de snelle serie van Thijmen was het de beurt aan de overige vier 1500-meter-lopers van Team 4 Mijl. Ondanks de pogingen van verschillende atleten uit de tweede serie om er een snelle race van te maken, werd het al snel duidelijk dat deze wedstrijd een stuk langzamer zou verlopen. Niek wist uiteindelijk net vi erde te worden in 3.56.26 en kwalificeerde zich daarmee direct voor de finale van zaterdag. ‘Het was een zware wedstrijd. Het doel heb ik gehaald: kwalificatie. Nu is het kijken waar ik morgen kan eindigen.’ Rob, Freek en Maarten konden geen vuist maken in de series, ze zetten de klok stil op respectievelijk 4.01.02. 4.08.68 en 4.10.41. Rob vertelde over zijn wedstrijd: ‘Dit is niet wat ik gehoopt had. Na 600m kwam ik op kop, alleen deden de benen al pijn. Toen de versnelling kwam had ik niet de macht om mee te kunnen. Snel vergeten en volgend jaar beter.’

800m
Voor Marlies Huigen was dit jaar de 800 meter op het NK haar opening van het seizoen. De atlete wist gecontroleerd naar een tweede plek in haar serie te lopen. ‘Ik wilde eigenlijk redelijk snel openen, alleen voelde de race zo gecontroleerd dat ik tot de laatste 100m heb gewacht om voor directe plaatsing te gaan.’ Na een goed eindschot zette Marlies als tweede de klok stil na 2.12.70. Voor Carlijn Wagenaar waren de series 800 meter een minder succes. ‘Onze serie begon heel hard’, vertelde Carlijn, ‘ik liep de eerste 600m sterk en technische goed, maar moest dus hard werken bij de meiden te blijven. Het eindresultaat was niet waar op ik had gehoopt, maar ik heb nu veel motivatie om mijn laatste wedstrijden te knallen!’ Ze finishte uiteindelijk als zevende in haar serie in een tijd van 2.15.97.

400m
Eerder op de dag kwamen Arjan Roona, Leonie van Vliet, Dominique Veninga en Bernice Meijer in actie op de 400 meter. Arjan liep in de series naar een tijd van 51.46, wat genoeg was voor een zesde plek in de serie en waarmee hij zich niet kwalificeerde voor de halve finale later die dag. ‘Gezien mijn hamstringklachten tijdens de voorbereidingen was de race vandaag niet slecht, maar het moet wel harder kunnen. Morgen mag ik nogmaals in de baan komen op de 200 meter, hopelijk kan ik dan meer van mijn kunnen laten zien’.

Dominique, Leonie en Bernice wisten zich wel te kwalificeren voor de halve finale. Zij liepen respectievelijk 58.37, 59.91 en 58.72. In de tweede serie van de halve finale vertrokken Bernice en Dominique vanuit baan 7 en 8. Tegen het einde van de race leek Dominique op weg te zijn naar een directe finaleplaats, door te finishen bij de eerste twee van de serie, maar werd in de laatste tientallen meters toch nog voorbij gestreefd. Ze finishte als derde in 57.05, met vlak achter haar Bernice in 57.09. Met de laatste serie in het verschiet stonden beide atletes voorlopig geplaatst voor de finale als tijdsnelsten. Helaas werd er in de daaropvolgende serie harder gelopen. In deze serie zette Leonie als vierde de klok stil en zette een tijd neer van 56.51 en kwalificeerde zich als tijdsnelste ten koste van Dominique en Bernice.

400mH
Tot slot mocht ook Henderyke Wonink in de baan verschijnen voor haar wedstrijd 400 meter horden. In de tweede serie liep ze naar de derde plaats in 62.51, daarmee wist ze zich direct te kwalificeren voor de finale van zaterdag.