Galen Rupp loopt voor het eerst halve marathon binnen het uur

12 maart 2018 (0 reacties)

Bronzen medaillewinnaar van de Olympische marathon Galen Rupp won zondag (11) de 44e editie van de Roma Ostia Halve Marathon en noteerde een persoonlijk record van 59:47 Rupp liep een indrukwekkende race en klopte de Keniaan Moses Kemei met 57 seconden. Justus Kangogo, die als tweede eindigde in de editie van vorig jaar bereikte het podium voor het tweede achtereenvolgende jaar in 1:01:02. Een andere Keniaan, Emmanuel Kipsang, completeerde de top-vier die over de finish kwam in 1:01:33.De Ethiopische Haftamenesh Haylu Tesfay won de damesrace in 1:09:02 en versloeg haar landgenote Dera Dida met 19 seconden. De Keniaanse Rebecca Chesir eindigde als derde in 1:11:04 na haar vierde plaats in de editie van vorig jaar.

Mannen
De top-vijf groep gevormd door Kipsang, Kangogo en Kemei uit Kenia, Hurisa Desalegn Derara uit Ethiopië en Rupp vertrokken in een zeer snelle 13:50 voor de eerste vijf kilometer, wat wees op een eindtijd onder de 59-minuten barrière.Kangogo leidde halverwege gevolgd door Kemei, Kipsang en Rupp. Ze bereikten de helft in 28:09.Op 14 kilometer versnelden Kemei en Rupp weg van Kangogo en bereikten de 15 kilometer in 42:44. Een kilometer later had Rupp een voorsprong van acht seconden op Kemei opgebouwd.Solo liep Rupp naar de 18 kilometer passage in 51:09 en vergrootte zijn voorsprong op Kemei met 40 seconden met nog een kilometer te gaan.

Marathon
De 31-jarige Amerikaans verbeterde zijn vorige beste tijd van 1.00:30 gelopen tijdens de Halve Marathon van New York in 2011 en miste net het nationale record van 59:43 van Ryan Hall. Rupp werd de eerste niet-Afrikaanse winnaar in de herenrace sinds 2004 toen Olympische marathonkampioen Stefano Baldini de wedstrijd in 1997 won.”Het was een geweldige race,” zei Rupp. “Het ging volgens plan zonder wind en regen .k wist dat ik in goede conditie was. ‘Rupp gebruikte de race als onderdeel van zijn voorbereiding op de Boston Marathon van volgende maand, vorig jaar finishte in Boston als tweede.”Vorig jaar liep ik een halve marathon in 1:02 en toen won ik de Chicago marathon Om deze reden ben ik blij dat de race van vandaag laat zien dat ik in goede conditie ben. ”

Dames
Chesir, Dida en Haylu namen de leiding in de eerste helft van de damesrace passeerde de vijf kilometer in 16:04 en de 10 kilometer in 32.37 met een voorsprong van 47 seconden op de Amane Shankule Beriso in Ethiopië.Haylu en Dida vernelden weg van Chesir en bouwden met een tussentijd van 49:27 een voorsprong op van negen seconden bij het 15 kilometerpunt. Haylu verhoogde haar voorsprong op Dida met meer dan 15 seconden in de laatste vijf kilometer voordat ze over de finish kwam in 1:09:02. Afgelopen januari eindigde de Ethiopische atlete nog als vijfde in de Dubai Marathon met een persoonlijk record van 2:20:13.