< terug

Loopbewijs

Het hardlopen verliest nog steeds niet aan populariteit. Daar hoef je geen kenner voor te zijn, want we zien, waar we ook zijn, mensen rennen, draven of iets doen dat daar op lijkt. Hardloopkleding wordt gekocht met dure schoenen en apparaten, die precies aangeven hoeveel kilometers er zijn volbracht, waar, in welke tijd, hoeveel stappen, het aantal verbruikte calorieën, enz. Een nieuwe column van Henk van Duuren

9 februari 2016 (0 reacties)

Hardlopen

 

 

Door Henk van Duuren

 

Het hardlopen verliest nog steeds niet aan populariteit. Daar hoef je geen kenner voor te zijn, want we zien, waar we ook zijn, mensen rennen, draven of iets doen dat daar op lijkt. Hardloopkleding wordt gekocht met dure schoenen en apparaten, die precies aangeven hoeveel kilometers er zijn volbracht, waar, in welke tijd, hoeveel stappen, het aantal verbruikte calorieën, enz. Kijk je echter naar de manier van voortbewegen van de perfect geklede en met apparaten toegeruste hardloper, dan is er in de meeste gevallen een discrepantie waar te nemen tussen hoe men gekleed is en de uitvoering van de sport.

 

Het pakje met toebehoren is professioneel te noemen. Het hard lopen verre van dat. In veel gevallen wordt het lichaam zelfs geweld aangedaan en blessures blijven dan niet uit. Telkens ben ik weer verbaasd over het grote aantal slecht of verkeerd lopende hardlopers. Een kijkje bij een hardloop- of atletiekvereniging maakt duidelijk dat aan loopscholing, in vergelijking met de interval- of duurtraining, erg weinig tijd wordt besteed. Iedereen mag, hoe slecht het ook wordt uitgevoerd, de rest van de training hardlopen.

 

We denken dat we goed kunnen hardlopen, maar feit is dat het in de meeste gevallen niet zo is. We hebben iets af- of aangeleerd en bewegen daardoor niet meer gemakkelijk en soepel. Als onze heilige koe, de auto, niet goed uitgelijnd is, dan gaan we naar de garage, betalen een bak met Euro’s en zorgen dat de auto weer recht over de weg gaat. Het is veiliger en het scheelt slijtage aan de banden. Als wij niet goed uitgelijnd zijn, dan kopen we hardloopkleding met toebehoren en zetten het op een lopen. Ben jij wel uitgelijnd? Weet je iets over de techniek van het hardlopen? Heb je zicht op je eigen motoriek? Gek, de auto moet perfect lopen, waarom jij dan niet?

 

Nog een vergelijking met de auto. Daar mag je zonder rijbewijs niet in rijden. Je moet een theorie- en praktijkexamen afleggen, voordat je zelfstandig de weg op mag. Voor de veiligheid van anderen, voor je eigen veiligheid. Er gaat een heel proces aan vooraf: het starten, in de spiegels kijken, de koppeling, rem of gaspedaal leren gebruiken, optrekken, hellingproef en zo kan ik nog vele vaardigheden opnoemen. Alles wordt methodisch aangeleerd. Noodzakelijk in het verkeer. Helder toch? Een autorijschool leidt je namelijk op voor een rijbewijs.

 

Laat de hardloop- en atletiekverenigingen en natuurlijk de lopers tot het inzicht komen, dat er pas hard gelopen mag worden als er een voldoende basis is om dit verantwoord te doen. Start niet met hardloopclinics, maar start met het aanleren van de techniek van het hardlopen. Daar zijn diverse manieren voor. Kies voor één van de vele goede hardloopmethodes. De vereniging beloont je met een loopbewijs als jij kundig genoeg bent om te gaan hardlopen. De loopscholing wordt dan onderhoud en de grimassen van harkerige lopers maken plaats voor ontspannen lopers met een lach op hun gezicht. Een heerlijk vooruitzicht!

 

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *