Negentiende Wiezoloop krijgt de snelste winnaar op de tien kilometer in Nederland

18 juni 2017 (0 reacties)

Wierden-De 19e Wiezoloop veranderde dit jaar van datum maar ging door met een vertrouwde traditie, een razendsnelle BDO tien kilometer wedstrijd organiseren. De Ethiopiër Bira Seboka won de Wiezoloop met een sublieme tijd van 28.33 minuten. Het is de snelste tijd dit jaar op de tien kilometer in Nederland gelopen. Daarmee bevestigt de Wiezoloop haar status als internationale topwedstrijd. Bij de dames ging de winst naar Cynthia Kosgei in 32.56. Danny Koppelman werd de beste Nederlander. De wedstrijden werden gelopen onder prima weersomstandigheden. Geen zon en 23 graden.

Talent in de Kidsrun
De Wiezoloop werd traditioneel geopend door de Rabobank Kidsrun en de STN 2.5 km Het enthousiasme van de deelnemers en de toeschouwers is elk jaar weer hartverwarmend. Het publiek in groten getale opgekomen genoot van de aanblik van het jonge talent. Niet onbelangrijk is dat de organisatie door middel van deze Kidsrun de talenten in de wegatletiek een podium geeft. Toen de in 2009 12-jarige Danny Koppelman uit Hoge Hexel derde werd op de 2.5 kilometer kon niemand bedenken dat hij in 2017 de beste Nederlander in het internationale deelnemersveld van de BDO tien kilometer zou worden.

BDO tien kilometer
Nadat de laatste twee jaar de Nederlandse top de BDO tien kilometer beheerste was het dit jaar traditiegetrouw een sterke Afrikaanse delegatie die de wedstrijd kleur en faam gaf. De twee grootmachten in de atletieksport Ethiopië en Kenia werden in de Wiezoloop verpersoonlijkt door Bira Seboka (22) uit Ethiopië en Dominic Mibei (26) uit Kenia. Toen het startschot ging waren deze beide atleten gelijk de gangmakers van de groep favorieten. In het spoor volgden tot aan het einde van de eerste ronde de Keniaan Kalipus Lomwai en de ervaren Oegandees Abraham Kiplimo. Opvallend was de gretigheid van Mibei die bij voortduring het kopwerk verrichte. Seboka, in eigen land al winnaar van de vermaarde Great Ethiopian Run, volgde en profiteerde slim van het beulswerk van Mibei. Pas in de tweede ronde deed ook Seboka af en toe het kopwerk. Bij de achtervolgers resteerde de strijd om de derde plaats. De finale werd ingeluid vlak voor het inlopen van de laatste bocht op het parcours. Seboka nam plots de leiding over en versnelde uit de bocht voor een lange eindsprint. Dat Mibei meeging in de sprint toonde het karakter van de atleet die het meeste kopwerk had verricht. Seboka finishte superieur en uiterlijk onaangedaan in een absolute toptijd van 28.33. Sneller ging het dit jaar nog niet in Nederland. Mibei volgde moegestreden als tweede in 28.35. Ook al sneller dan de snelste seizoentijd dit jaar in Nederland. Derde werd de dappere Kalipus Lomwai die met zijn 28.47 ook al binnen de 29 minuten wist te blijven.
Beste Nederlander werd een dolgelukkige Danny Koppelman. Het kind van de streek (Hoge Hexel) is een van de grootste talenten in de Overijsselse atletiek en voegde zich bij de beste tien met een tijd van 31.51.

Dames
Bij de dames was er ook sprake van een mooie tweestrijd. De Keniaanse Cynthia Kosgei (24) liep na een ronde zij aan zij met de Tanzaniaanse Failuna Matanga (24). Winny Jepkorir kon na een ronde alleen nog maar achtervolgen. Kosgei, de atlete met het snelste persoonlijk record, besliste de wedstrijd in een lange eindsprint. Ze won de 19e Wiezoloop met een tijd van 32.56 en werd daarmee de derde dame in de ranglijst allertijden van de Wiezoloop. Tweede werd Matanga in 33.01 en Jepkorir zorgde met een tijd 33.46 voor een volledig Afrikaans podium. Beste Nederlandse atlete werd Lisanne Meulman met een tijd van 37.20

Waypoint vijf kilometer
De Waypoint vijf kilometer is de traditionele afsluiter van het Wiezoloopgala. Met bijna 890 deelnemers is dit onderdeel ook het grootste loopnummer in het chronoloog van de Wiezoloop. De wedstrijd werd bij de mannen gewonnen door Nick Marsman. Hij won na een lange solo met 16.07 de Waypoint vijf kilometer. Tweede werd, na een prachtige strijd om de tweede en derde plaats, Robert Gerritsen in 16,18. De derde plaats was voor Michiel Veldman in 16.23. Bij de dames waren de podiumplaatsen net als bij de mannen voor de regioatleten. Dione Scheuten won na een versnelling in de tweede ronde het damesklassement met 19.17. De tweede plaats was voor Marieke ten Brinke in 19.31. De derde plaats ging naar Jorina Janssen-Braamhaar in 19.55.