< terug

Olympisch stadion.

De baan is te hard voor grote wedstrijden. Afgekeurd voor internationale atletiek-toernooien vanwege te weinig demping. Heeft net half Nederland een stoeltje gesponsord en nu is er geen reden om plaats te nemen. De baan kan ook nog te zacht worden. Een WK-schaatsen in maart in de open lucht. Plannetje van de KNSB. Goed smeren, je weet maar nooit hoe lang je in de zon moet blijven zitten om de laatste stayer op de 10 km nog te kunnen zien finishen. Het lot van het Olympisch stadion blijft onzeker. De nieuwe column van Jitze Weber is uit.

29 juni 2015 (0 reacties)

Overpeinzingen

 

De baan is te hard voor grote wedstrijden. Afgekeurd voor internationale atletiek-toernooien vanwege te weinig demping. Heeft net half Nederland een stoeltje gesponsord en nu is er geen reden om plaats te nemen. De baan kan ook nog te zacht worden. Een WK-schaatsen in maart in de open lucht. Plannetje van de KNSB. Goed smeren, je weet maar nooit hoe lang je in de zon moet blijven zitten om de laatste stayer op de 10 km nog te kunnen zien finishen. Het lot van het Olympisch stadion blijft onzeker.

Zie Athene. Alles werd uit de kast gehaald voor een vliegveld, een treintje, een stadion en wie er nu gaat kijken vindt slechts ruïnes. Sotchi loopt na de winterspelen onder water door houtkap en erosie. Zou het niet handiger zijn het evenement vaste locaties te geven? Zomerspelen in Athene en  winterspelen in Lillehammer. De Grieken deden het zelf ook altijd op dezelfde plek, waarschijnlijk om het economisch slim aan te pakken. Grieken, altijd aan het werk en weinig productief. Daarom organiseren ze de Spartathlon. Wie durft zijn inschrijfgeld nog over te maken? Jan-Albert! Hij traint inmiddels voor zijn derde afscheid.

 

 

 

Het Olympisch stadion van Amsterdam is goed overeind gebleven. Soms kun je er er zelfs parkeren. De catacomben zijn ruim van speeltjes voorzien. Heel veel spullen en ruimtes om je als sporter uit de naad te trainen. Ook de tribunes zijn groot genoeg, te groot voor de intocht van de fietsvierdaagse. Kapje erover, een HSL naar Rotterdam en het nieuwe Feyenoordstadion is klaar. Het is geen 1928 meer. Binnenkort wel 2028. Toch eens aan de Grieken vragen hoe je een jaartal kunt inzetten om de leegstand te bestrijden. De verende sintelbaan uit 1928 is mogelijk nog wel op te graven. Sporthistorie? Cultureel erfgoed? Het Olympisch stadion van Amsterdam is te groot voor waar het voor gebruikt wordt en te klein voor 2028. Je kunt natuurlijk een referendum uitschrijven, maar ik denk dat menig projectontwikkelaar al een plannetje in de la heeft liggen. Met hotels en appartementen kom je sneller aan je centen. De Europese Spelen zijn ons de investering al niet waard, de toon is gezet, de muziek geschreven.

 

Knus dingetje, mooi torentje, een herinnering aan vervlogen tijden. Wie had in 1928 kunnen denken dat het ook nog eens 1936 of 1940 zou worden? Het werd crisis, opeens gebeurden er dingen die niemand had verwacht. De Spartathlon ging jaren niet door. Akropolis, het dak eraf, starts werden start-ups, geen daken meer nodig, iedereen woont nu in zijn telefoon. Misschien moeten we het maar accepteren. De topsport maakt ruimte voor hotels. Sport wordt vervangen door bewegen. De Spelen door de fietsvierdaagse. De Euro wordt in Athene weer drachme. Telefoontjes worden weer steno, misschien worden we allemaal weer Romeinen. We gaan de goede kant op. Elke kant is immers de goede zolang we maar blijven gaan.

 

Aan het eind van de zestien ligt het Stadionplein.

Zonder het stadion zou dat er niet zijn.

Een garage, kroketten en af en toe sport.

Om echt goed te lopen is de zestien te kort.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *