< terug

Alex Korio als 55e atleet in Kenia geschorst . Minister werkt aan wetsontwerp strafbaar stellen doping

11 juli 2020 (0 reacties)

De Athletics Integrity Unit (AIU) heeft de Keniaanse atleet Alex Korio Oliotiptip voor twee jaar geschorst wegens het overtreden van de dopingregels. De Keniaan miste in een periode van 12 maanden drie keer een dopingcontrole en overtrad daarmee de whereaboutregels.. “De atleet reageerde niet en gaf geen uitleg over de schijnbaar drie gemiste tests”, zei de AIU vrijdag in een verklaring.De schorsing loopt vanaf 19 juli 2019 en alle prijzen en wereldranglijstpunten die hij in deze periode heeft gewonnen worden nietig verklaard

Korio is de de 55e Keniaanse atleet die in vijf jaar wordt geschort en voegt zich bij de voormalige wereldmarathonrecordhouder Wilson Kipsang, olympisch marathonkampioen Jemima Sumgong, Rita Jeptoo, de marathonkampioen uit Boston en Chicago en voormalig wereldkampioen 1.500 m Asbel Kiprop. Alleen al in 2020 zijn vijf Keniaanse atleten geschorst waaronder voormalig wereldmarathonrecordhouder Kipsang, voormalig wereldkampioen junior 800m Alfred Kipketer, James Kibet, Mercy Jerotich en afstandsloper Kenneth Kipkemoi.

De huidige Keniaanse wet voorziet in een gevangenisstraf van maximaal drie jaar voor ondersteunend personeel dat schuldig is bevonden in verband met doping, maar niet voor atleten.Minister van Sportkabinet Amina Mohamed zei in juni dat ze wetgeving zullen aannemen om dopingmisdrijven strafbaar te stellen.Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zullen daders gevangenisstraffen opgelegd krijgen.Van 2004 tot augustus 2018 testten 138 Keniaanse atleten positief op prestatiebevorderende middelen, volgens een WADA-rapport dat in september 2018 werd gepubliceerd.

Met het grote aantal dopers werd Kenia door de WADA in categorie A geplaatst samen met Nigeria, Ethiopië, Bahrein, Marokko, Oekraïne en Wit-Rusland worden bekeken.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.