< terug

Amerikaanse topatlete vier jaar geschorst; Shelby Houlihan: positieve controle door het eten van besmet varkensvlees

15 juni 2021 (0 reacties)

Slechts vier dagen voordat de Amerikaanse Olympische Track & Field Trials van start gaan in Eugene, Oregon, vertelde de Amerikaanse 1500m en 5000m recordhouder Shelby Houlihan verslaggevers via een videoconferentie dat ze een verbod van vier jaar had gekregen voor een verboden anabole steroïde, nandrolon.De steroïde was op 15 december 2020 in haar urinemonster was gedetecteerd. De atleet en haar advocaat Paul Greene zeiden dat dit waarschijnlijk het gevolg was van het eten van besmet varkensvlees in een burrito die ze kocht van een foodtruck tien uur voordat ze werd getest.

“Ik heb er alles aan gedaan om mijn onschuld te bewijzen”, zei een zichtbaar radeloze Houlihan, die uitlegde dat ze ook een leugendetectortest deed en een haarmonster liet testen om haar zaak te ondersteunen. In een ongebruikelijke reeks gebeurtenissen kreeg Houlihan in januari voor het eerst een voorlopige schorsing opgelegd door de Athletics Integrity Unit (AIU). De AIU, die haar liet testen en de zaak tegen haar vervolgde, heeft haar drie maanden lang niet aangeklaagd, zei haar advocaat. Met het naderen van de processen en haar status nog in het ongewisse, vroeg Houlihan om een ​​spoedhoorzitting voor het Hof van Arbitrage voor de Sport om een ​​snellere beslissing te krijgen, en kreeg dat ook. Haar team voerde een krachtige verdediging, maar de rechtbank oordeelde tegen haar en bracht haar slechts drie dagen geleden op de hoogte van hun beslissing.

“Ik kan je vertellen dat ik door de jaren heen honderden, zo niet duizenden gevallen van antidoping heb gedaan zij is een onschuldige atleet is”, aldus haar advocaat Greene. “Ze is een atleet die ten prooi is gevallen aan milieuvervuiling, en in mijn ogen is wat haar is overkomen volkomen onrechtvaardig.”Haar Bowerman Track Club-coaches, Jerry Schumacher en Shalane Flanagan, steunden Houlihan vandaag, die beiden al jaren trouwe aanhangers zijn van de antidopingbeweging. Schumacher, lezend uit een voorbereide verklaring, verdedigde nadrukkelijk zijn atleet.

“In de loop van de afgelopen zes maanden heb ik meer geleerd dan ik ooit had willen weten over het testen , over de procedures en de organisaties die onze sport beheersen”, zei Schumacher. “Wat ik heb geleerd, heeft al het vertrouwen dat ik had in hun vermogen om schone atleten eerlijk te dienen en te beschermen, uitgehold. Tijdens dit proces dacht ik dat de waarheid tot gerechtigheid zou leiden. Wat ik in plaats daarvan leerde, is dat antidopingautoriteiten er akkoord meegaan onschuldige atleten te veroordelen zodat negen van de tien veroordelingen legitiem zijn. Dat is verkeerd.”

Andere atleten hebben positieve dopingtests ondergaan die verband houden met besmet vlees, waaronder middellangeafstandsloper Ajee’ Wilson. Wilson testte positief op zeranol, een chemische stof die wordt gebruikt om de groei van vee te bevorderen, en het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) sprak haar vrij nadat uit bewijsmateriaal was gebleken dat ze bedorven rundvlees had geconsumeerd. Ze verloor een Amerikaans indoorrecord op 800 meter omdat de test werd uitgevoerd in combinatie met een wedstrijd, maar ze kreeg geen schorsing.

Wilson’s zaak werd behandeld door USADA en niet door de AIU. Greene zei dat hoewel de regels hetzelfde waren, hij van mening was dat USADA de zaak anders zou hebben behandeld.”Dit laboratorium moest een second opinion krijgen en dat is niet gebeurd,” zei Greene, met het argument dat het gevonden nandrolongehalte, 5 ng/ml, laag genoeg was dat aanvullend onderzoek nodig is. “Het is niet verplicht, maar het wordt sterk aanbevolen dat ze een second opinion vragen als onderdeel van de ‘B’-monsteranalyse.”

In Eugene zou Houlihan de favoriet zijn geweest om een ​​(of beide) titels op de 1500 m en 5000 m te winnen, en haar plotselinge schorsing verandert het perspecteif voor andere atleten op deze afstanden. Ervan uitgaande dat ze het Olympische team haalt, werd ze algemeen beschouwd als een medaillekandidaat. Op de Wereldkampioenschappen 2019 in Doha eindigde ze als vierde op de 1500m in een Amerikaans record van 3:54,99. Afgelopen juli vestigde ze een nieuw Amerikaans record op de 5000m van 14:23.92, waardoor ze kon concurreren met de beste Afrikanen in de sport. Op 28-jarige leeftijd behaalde ze al tien nationale titels.

Houlihan ontkende ondubbelzinnig dat ze ooit verboden middelen had gebruikt. Ze zei dat ze nog nooit van nandrolon had gehoord. “Ik wil heel duidelijk zijn”, zei een sombere Houlihan in een helder gelezen Bowerman Track Club T-shirt. “Ik heb nooit prestatieverhogende middelen gebruikt, en dat geldt ook voor wat mij wordt beschuldigd. Ik geloof in de sport en ik geloof in je lichaam tot het uiterste laten gaan om te zien waar die grens ligt. Ik ben niet geïnteresseerd in vals spelen. Ik doe dit niet voor de eert, het geld of om beroemd te worden. Ik doe dit omdat ik van sport hou.”

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd