< terug

Authentiek, transparant en integer dat moet de basis zijn van het loopteam Grete Koens

22 december 2021 (0 reacties)

Bondscoach Grete Koens maakte vandaag bekend dat ze gaat stoppen als bondscoach bij de atletiekunie. Over het hoe en waarom doet ze geen uitspraken. “Dat heb ik zo met de atletiekunie afgesproken. Ik heb altijd met heel veel plezier bij de atletiekunie gewerkt en mij geweldig als coach kunnen ontwikkelen en daar laat ik het bij”.  Het tekent de integriteit die coach Grete Koens hoog in het vaandel heeft. Wel wilde ze met ons praten over haar droom, het verwezenlijken van een commercieel team.

De atleten
“Grote commerciële teams zie je bij het schaatsen en bij het fietsen maar in de loopsport in Nederland hebben we die niet” aldus Koens. “Natuurlijk zijn er loopgroepen maar geen teams met veel internationale atleten. Dat wil ik graag gaan verwezenlijken en die stap heb ik vandaag gezet”. Marathonlopers Bart van Nunen, Benjamin de Haan, de achthonderd meter specialist Tony van Diepen blijven bij Koens. Ook Jesse Fokkenrood kiest voor haar aanpak. Bij de dames gaan Maureen Koster, Diane van Es, Floor Doorwaard en Maureen Ellsworth verder met Koens.

Kennis overdragen
Koens spreekt met passie over haar plannen. “Het doel is om kennis, kunde, plezier en passie te delen met een veel groter publiek. Je ziet dat de commerciële teams bij het wielrennen en schaatsen in staat zijn om een groot publiek te bereiken dat ik wil met mijn team uiteindelijk ook”.Ze wil veel meer haar kennis en expertise overdragen aan een ieder die daar binnen de  loopsport in geïnteresseerd is .”Van beginner tot topper” aldus Koens. “Ook de atleten die met mij dit avontuur beginnen kunnen mij daarmee helpen. Er zijn er die kunnen geweldige presentaties geven en anderen kunnen weer goed schrijven dat wil ik allemaal uitbuiten.
In elk geval eerst tot aan de spelen van Parijs is de doelstelling. We moeten bewijzen dat we bestaansrecht hebben, dat is de uitdaging”.


Transparant en integer
“Natuurlijk moeten we eerst sponsoren vinden of een grote sponsor die mijn concept aantrekkelijk vindt.  We beginnen vanaf nul. Er is geen sponsor en mijn atleten hebben wel privé sponsoren maar dat houdt ook niet over” aldus Koens. “Niemand heeft een cent te makken. Tot maart mogen we nog op Papendal blijven en daarna gaan we aan de slag in de regio’.  Ze heeft haar plan op papier staan en dit met een groot aantal mensen doorgesproken. “Je moet balanceren tussen realisme en idealisme en vooral ook professionalisme”, aldus Koens. De basis moet zijn transparantie en integriteit. “De topsport staat er in Nederland door een aantal schandalen niet best op” volgens Koens. “Ik wil vooral dat er in mijn team transparant en integer gewerkt wordt. Voor mij is belangrijk dat een ieder in mijn team authentiek kan zijn. Zo wil ik als trainster ook kunnen werken”. “Ik heb al een compleet werkplan geschreven en nu breekt de tijd aan om mensen te zoeken die ons willen helpen. Het was bij mij altijd go with the flow. “Vergeet niet dat ik gevraagd ben als bondscoach en mij zo dankzij de atletiekunie verder heb ontwikkeld . Bij de atletiekunie daar heb ik mijn opleiding genoten maar nu is het tijd voor de volgende stap”.

Vertrek bij de atletiekunie een analyse
Koens zelf wil niet inhoudelijk ingaan op het hoe en waarom van het vertrek bij de atletiekunie. Na de spelen was al duidelijk dat de Atletiekunie een verandering wilde doorvoeren. Hoofdcoach Charles van Commenee is verantwoordelijk voor de training technische aanpak bij de atletiekunie. Hij wil echte specialisten in de trainingsstaf. De komst van de Zwitser Meuwly is daar een voorbeeld van. Meuwly is een 400 mtr specialist. Met Tomasz Lewandowski werd na de Spelen een nieuwe bondscoach Mila aangesteld. Van hem werd verwacht te gaan samenwerken met Meuwly. Binnen de atletiekunie werd er meer verwacht van de Mila groep. Ons was bekend dat een aantal atleten waarmee Koens werkt niets zagen in samenwerking met Tomasz Lewandowski. Koens kan nu haar eigen plannen ten uitvoer brengen. Binnen de atletiekunie zal nu de vraag rijzen wie wil trainen met Tomasz Lewandowski?

Instagrampost Grete Koens

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Grete Koens (@gretekoens)

 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *