Ad
< terug

Bij de tijd met sportonderzoek.

Schildpadden verouderen niet. Een schildpad gaat vroeg of laat dood aan schimmelinfecties, een virus, een bacterie, maar niet aan gebrek aan telomerase of aan stress. Dat maakt de schildpad ook interessant voor sportonderzoekers en voor deelnemers aan de Spartathlon.

21 januari 2014 (0 reacties)

All along the Watchtower

Door Jitze Weber


Jitze Weber schrijft voor hardloopnieuws.nl zijn column “All along the Watchtower”.

Schildpadden verouderen niet. Een schildpad gaat vroeg of laat dood aan schimmelinfecties, een virus, een bacterie, maar niet aan gebrek aan telomerase of aan stress. Dat maakt de schildpad ook interessant voor sportonderzoekers en voor deelnemers aan de Spartathlon. Courir cést mourir un peu. Wie hardloopt pleegt een aanslag op het lijf en ondanks dat de euforie en de onderweg opgedane ideeën de napret garanderen, kan slopen niet ongestraft blijven bij onvoldoende herstel. Een schilpad die intensiteit in de dagelijkse loopmeters verwerkt draait al snel in de soep en daar hebben talloze soortgenoten slechte ervaringen mee. Bij mensen is dat in wezen niet anders, maar je kunt natuurlijk eigenwijs zijn en zo komen de verhalen in de wereld over die verre oom, die rookte als een schoorsteen en 102 jaar oud werd. De Rolling Stones hebben de niet-oplettende consument vaak in het ootje genomen. De flessen whisky waren niet zelden gevuld met thee en Jagger werd regelmatig op joggen betrapt. Voor zijn endorfine was dat joggen niet nodig. Dames genoeg die zijn spiegel op peil hielden met oefeningen waar je sneller op klaarkomt. Keith Richard is natuurlijk een ander verhaal. Niet elke Rolling Stone rolt op dezelfde manier van de berg af. Dat soort wetenschap bestaat al heel lang. Udo Jürgens maakte er een leerzaam liedje over. Opgesmukt met pianoriedels wist hij wel waarom marathonlopers marathons lopen. Die Liebe fehlte. Op naar het volgende congres over nieuwe vormen van doping die in Köln nog onbekend waren. Wie weet doet de groupie haar intrede in de sport.
Op het nieuws hoorde ik de bekende weetjes naar aanleiding van “de dag van het sportonderzoek”. Het percentage voldoende bewegende ouderen is opgelopen tot 71% en de zorgenkindjes zijn nog altijd de jeugd. Dat verbaast niemand. Echt iets om weer een dag voor in het leven te roepen. Kerst, Pasen, Pinksteren en Sinterklaas werden in mijn oude schoolagendas nog wel eens aangevuld met o.a. wereldspaardag, nieuwjaarsdag en het Loofhuttenfeest, maar daarmee waren we er wel. Nu is elke dag wel “de dag van weet-ik-veel-wat” en de “dag van het sportonderzoek” mag dan ook niet ontbreken. Terug naar de statistieken. De jeugd heeft het maar zwaar. Omdat het buiten steeds enger wordt, wordt het fietszadel vervangen door de achterbank van de auto. Die drang om te bewegen moet er wel uit. Het heen en weer lopen naar de gymzaal als gymles op de basisschool zet ook niet aan. Zwemles ? De bus rijdt al weer voor. Nog even de verkleedtijd trainen voor de triatlon, de tenen nat maken en dan gauw terug, want de kerndoelen moeten wel gehaald worden. Europese richtlijnen voor het kievitseieren zoeken en de schadeclaim van de boer beletten mij vroeger niet de wei in te lopen, maar ook dat ligt nu allemaal heel anders. Op de A1 naar het vrije Westen kunnen we binnenkort hetzelfde bord tegenkomen als voor de Schipholtunnel : Ontsteek uw lichten. Om de crisis te bestrijden wordt het steeds donkerder op de A1, allemaal bruggen om het wild te laten oversteken, maar een bevoegde gymleraar kan er niet af.

De komende jaren kan het sportonderzoek zijn lol niet op, want er komt een bruine regering . Bruine kroegen mogen weer en er komt geld voor topsport. Dat heet beleid. Onder die 71% voldoende bewegende mastodonten zitten vast wel een paar talenten die tweede kunnen worden in Sparta of in Londen. Dat lukt niet zonder sportonderzoek en voor wie denkt dat je zulke dingen het beste op gevoel kunt doen haal ik Brian Jones er even bij. Voor de jonkies : Brian Jones was een zeer getalenteerde slaggitarist die vroeger bij de Rolling Stones speelde. Zijn op gevoel uitgevoerde zwemtraining leidde tot een noodlottig einde van zijn leven. Loopjunks, heroïnejunks, allemaal hetzelfde verslavingsprofiel. Zware knieoperaties kunnen de langeafstandsloper niet beletten van de start in Athene te dromen. Maak je dromen vooral waar. Achteraf is er dan de voldoening in een Rolling Chair te mogen nagenieten. Succes ermee. Ik zet nog een gezellig singletje van de The Turtles op. Mijn waterschildpadden gingen alleen naar buiten om hun schild te drogen. Daar zijn ze oud bij geworden. In de zon knipperden ze tevreden met hun ogen, strekten hun poten en genoten. Soms liepen ze een eindje.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *