Ad
< terug

De IAAF voert een persoonlijke strijd tegen Caster Semenya.

8 mei 2018 (0 reacties)

Een analyse van Thijs Feuth


Niet voor de eerste keer kondigt de International Association of Athletics Federations (IAAF) aan een regel in te voeren om vrouwen met hoge testosteronwaarden uit te sluiten van competitie als ze geen hormoonbehandeling willen ondergaan. Eerder is de IAAF door Court of Arbitration for Sports (CAS) op de vingers getikt omdat er geen wetenschappelijke grondslag was voor een dergelijk beleid. Nadat recent in British Journal of Sports Medicine een artikel is verschenen waarin, in de onderzochte groep relatief hoge waarden van testosteron geassocieerd waren met 1,8% (op de 800 m) tot 4,5% (bij kogelslingeren) betere prestaties. Ook op de 400 m, 400 m horden en polsstokhoogspringen zou er sprake zijn van voordeel.1

De discussie is actueel vanwege Caster Semenya, die niet alleen in het oog loopt vanwege haar wereldprestaties, maar ook vanwege een uiterlijk met mannelijke trekken. Haar medische gegevens over het geslacht zijn in 2009 naar de Australische pers gelekt: ze zou zowel mannelijke als vrouwelijke trekken hebben en testosteronwaarden hebben die beduidend hoger liggen dan normaal voor vrouwen.2 De haast die IAAF sinds Semenya’s doorbreken heeft met de zaak en de verschillende pogingen haar uit te sluiten van competitie in het vrouwenveld suggereert dat het de IAAF vooral te doen is om deze specifieke atlete, hoewel het beleid ook gevolgen heeft voor andere vrouwen.

Vanaf juli 2010 mocht Semenya weer deelnemen aan competities, maar in 2011 had de IAAF al een regel klaar om Semenya tot behandeling te verplichten

Nadat Semenya goud had gewonnen op de wereldkampioenschappen van 2009, werd ze tot in 2010 uitgesloten van competitie in afwachting van een geslachtstest, hoewel deze in het geheim al was uitgevoerd door de Zuid-Afrikaanse atletiekbond. Vanaf juli 2010 mocht Semenya weer deelnemen aan competities, maar in 2011 had de IAAF al een regel klaar om Semenya tot behandeling te verplichten. Nadat die regel in 2015 door het CAS werd verworpen vanwege gebrek aan wetenschappelijke grondslag voor het beleid, haastte de IAAF zich om in 2017 een studie te publiceren waarin hoge testosteronwaarden geassocieerd zijn met betere prestaties.

Toestemming atleten ontbreekt
De publicatie roept ten eerste vragen op met betrekking tot de benodigde informed consent: hebben de atleten toestemming gegeven om hun data te gebruiken voor deze studie die (aangezien uitgevoerd door IAAF) bovendien bedoeld was om atleten uit te sluiten van competitie? Waren zij voldoende geïnformeerd over de eventuele consequenties? Het lijkt me vrijwel uitgesloten dat de atleten daadwerkelijk goedgeïnformeerd en in vrijheid toestemming hebben gegeven voor dit onderzoek, dat uitgevoerd is door dezelfde organisatie als die op grond van de uitkomsten dezelfde atleten dreigt uit te sluiten. Het onderzoek voldoet daarmee niet aan de vereisten van Good Clinical Practice en de Verklaring van Helsinki.

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *