< terug

De lange zoektocht naar Wenen , de unieke plek voor een marathon binnen de twee uren.

27 juni 2019 (0 reacties)

Het team dat de recordpoging van Eliud Kipchoge mogelijk moet maken, een marathon binnen de twee uren kwam na een gedegen zoektocht uit in Wenen.Waarom Wenen?

Het eerste filter dat door het team werd gebruikt, was tijdzones. Wat begon als een wereldwijde zoekactie, werd al snel beperkt tot locaties die niet meer dan drie uur voorsprong hadden of niet minder dan drie uur achterstand op de tijdzone van het trainingskamp van Kipchoge in Kaptagat, Kenia.

Eliud Kipchoge

Het zal niemand verbazen dat het vliegen van lange afstanden over de tijdzones het slaap- en eetpatroon kunnen verstoren. Voor atleten kan het wegvallen van een routine ook van invloed zijn op trainingspatronen, dus voor iemand die op zoek is naar een plek waar nog niemand is geweest, was het essentieel dat de uitdaging plaatsvond in een tijdzone die zo dicht mogelijk bij die bij Kipchoge lag trainingskamp.

Vergeet niet dat Kipchoge in 2017 26 seconden sneller moet zijn dan tijdens het Nike Breaking 2-evenement in Monza om zijn doel te bereiken. Dat is 0,36 procent sneller een belangrijke uitdaging op het eliteniveau van Kipchoge – dus elk detail is van belang.

Het volgende filter dat werd toegepast in de zoekopdracht was hoogte en klimaat – en dit heeft de opties echt beperkt, waardoor slechts een relatief klein gedeelte van Europa geschikt was.

Kipchoge kan op hoogte leven en trainen – zijn Kaptagat-kamp ligt op een hoogte van 2.400 meter – maar hoog boven de zeespiegel racen, waar de lucht dunner is, is niet bevorderlijk voor hoge prestaties bij het rennen op afstand. Dit komt omdat hoe hoger de hoogte, hoe minder zuurstof er in de lucht is, wat vervolgens een domino-effect heeft op het prestatievermogen van een atleet.

Veel duursporters kiezen er eigenlijk voor om op hoogte te trainen, omdat het lichaam beter kan worden geconditioneerd bij het gebruik van de beschikbare zuurstof. Wanneer de atleet afdaalt naar zeeniveau is het lichaam in staat om veel beschikbare zuurstof als energiebron in te zetten.

Net zo cruciaal als de hoogte zijn weersomstandigheden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 10 graden Celcius beschouwd als een eerlijke maatstaf voor perfecte marathonloopomstandigheden, gecombineerd met een lage luchtvochtigheid. De kwestie van de luchtvochtigheid – de hoeveelheid water in de lucht – was een van de verbeterpunten na de 2017 Monza-poging toen een regenbui in de vroege ochtend aanleiding gaf tot onverwachte luchtvochtigheidsniveaus. Wat prestaties betreft, hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker het is dat het zweet in de lucht verdampt, dat betekent dat het voor de atleet heter voelt dan de werkelijke temperatuur.Dit kan de prestaties schaden omdat ze niet in staat zijn om hun lichaamstemperatuur effectief te regelen.

Droge en rustige omstandigheden zijn absoluut noodzakelijk. Het spreekt voor zich dat wind de prestaties enorm kan schaden, terwijl regen om twee redenen een negatief effect kan hebben: ten eerste kan het gewicht aan kleding en schoenen worden toegevoegd, wat, wanneer je op zoek bent naar een prestatieverbetering van 0,36 procent, van cruciaal belang kan zijn. Ten tweede verhoogt een nat oppervlak de mate van uitglijden met elke stap.

2
Eliud Kipchoge (Global)

Dus met de filters van tijdzones, hoogte en weer goed voor elkaar, bleef het INEOS 1:59 Challenge-team achter met een relatief klein geografisch gebied om door te gaan naar het tweede deel van hun zoektocht – de perfecte koers. Aangezien Kipchoge in Monza zo dicht bij het doorbreken van de twee uur grens kwam, was het logisch om het Monza-motorracircuit als benchmark te gebruiken tijdens het zoekproces, gecombineerd met een andere reeks filters op basis van geometrie en topografie.

De fundamenten in een perfecte koers voor Kipchoge waren de behoefte aan lange, rechte stukken met zo min mogelijk hoeken. Die bochten die nodig waren, moesten relatief oppervlakkig zijn, in tegenstelling tot hoeken die Kipchoge zouden dwingen te versnellen en versnellen.De koers moest zo vlak mogelijk en idealiter opgezet in een meerdere ronden waardoor het logischerwijs gemakkelijker zou worden voor organisatievoertuigen en pacemakers die, zoals de Monza-poging, makkelijker ingezet kunnen wordennDaarnaast was er behoefte aan een plaats met een zeer goede luchtkwaliteit en, cruciaal voor Kipchoge, een locatie die een menigte zou aantrekken om hem aan te moedigen.

De Monza-poging in 2017 werd relatief schaars bezocht en dat was een van de belangrijkste zaken die Kipchoge en zijn team ontdekten voor verbetering in de INEOS 1:59-uitdaging. De Keniaan geniet van grootse evenementen – hoe groter het evenement en hoe groter de menigte, hoe beter hij presteert.

Wenen Kipchoge

Het vinden van een parcours om aan al deze criteria te voldoen was niet eenvoudig – maar nadat een shortlist was opgesteld en gedetailleerde site-bezoeken waren uitgevoerd, was er uiteindelijk één unanieme keuze: de Prater.Geografisch gezien is Wenen ideaal gelegen. De Oostenrijkse hoofdstad kan op een afstand van 8,754,6 km van Kenia liggen, maar het ligt slechts een uur na de thuistijdzone van Kipchoge, wat betekent dat zijn slaap-, eet- en trainingspatronen niet sterk beïnvloed mogen worden door de locatie.

Ook klimatologisch is het ideaal. Wenen ligt 165 meter boven zeeniveau en kan dus een veel grotere zuurstofbeschikbaarheid bieden dan de 2400 meter hoogte van het trainingskamp van Kipchoge in Kenia. Na uitgebreid onderzoek naar historische weerpatronen van de stad, stelde het INEOS 1:59 Challenge-team vast dat de kans op lage ochtendtemperaturen waarschijnlijk groot is (Kipchoge heeft de wens geuit om de race vroeg te beginnen om de tijd van zijn zware trainingssessies te evenaren in Kenia). Gecombineerd met zijn lage relatieve vochtigheid, is dit precies waar Kipchoge op uit is.

De sleutel van het parcours Der Prater is de lange, rechte en historische weg die de Hauptallee wordt genoemd. Deze laan die door het hart van der Prater loopt, heeft minimale hoogteverschillen en biedt een lengte van 4,3 kilometer tussen twee rotondes, waardoor een circuit van 9,6 kilometer ontstaat – perfect voor de meerdere ronden-route die werd gezocht – en ook belangrijk 90 procent is recht.

Ook is er de mogelijkheid om een ​​groot publiek mee te nemen langs de route – iets wat heel hoog op de verlanglijst van Kipchoge zelf stond. Het bestuur van de stad Wenen was enthousiast over de keuze voor Wenen

Wenen is misschien wel bekender als City of Music, met onder meer Mozart en Beethoven, maar Wenen is ook een stad van hardlopen, met een rijke geschiedenis en passie voor de sport onder zijn bevolking.

Al in het begin van de 19e eeuw was er een hardloopfestival in der Prater en nu is het park de plek om te sporten in Wenen, voor iedereen, van serieuze hardlopers tot wandelaars. Het is ook een belangrijk onderdeel van de Vienna City Marathon-, die plaatsvindt in april en waaraan 42.000 hardlopers en naar schatting 400.000 toeschouwers deelnemen.

Met de once-in-a-lifetime kans om de geschiedenis te schrijven in de stad, hoopt de organisatie dat inwoners van Wenen en de bezoekers van hun stad, de route zullen omringen en Kipchoge zullen toejuichen in een evenement dat nooit zal worden vergeten.

Behalve dit, maakte een nette historische link Wenen ook perfect. Het laatste wereldberoemde wereldrecord in Wenen gelopen was in 1978, toen een Keniaan met de naam Henry Rono een nieuw wereldrecord op de 10.000 m (27 minuten 22,5 seconden). Dat record werd op het Weense LAZ atletiekbaan in der Prater gelopen door een Keniaan die op vijftien kilometer van de geboorteplaats van Kipchoge werd geboren.De haas van dienst in 1979 was een Nederlander genaamd Jos Hermens.Hij is eigenaar s van het sportmanagementbureau, Global Sports Communication. De bekendste klant van het bedrijf vandaag? Eliud Kipchoge.Soms zijn dingen misschien gewoon bedoeld om te zijn …

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *