< terug

De Olympische marathonlimieten en hoe nu verder?

7 december 2020 (0 reacties)

Gisteren liepen drie Nederlandse marathonatleten de Olympische limiet.  Bart van Nunen was dolgelukkig met zijn personal best van 2.10.16. Frank Futselaar liep exact de limiet van 2.11.30. Andrea Deelstra liep een tijd van 2.28.28. Abdi Nageeye had zich vorig jaar al gekwalificeerd met een tijd van 2.06.17. Nageeye liep gisteren met 2.07.09 opnieuw ruim onder de vereiste limiettijd van 2.11.30.  De drie snelste atleten mogen het Olympische ticket inruilen voor een startbewijs in de Olympische marathon van Sapporo 2021.  Er is nog tot 31 mei 2021 de mogelijkheid om zich te plaatsen.

De namen
Bij de dames zijn er op dit moment niet echt namen te noemen die zich bij Andrea Deelstra gaan voegen. Jill Holterman debuteerde met 2.34 in Valencia maar zou zes minuten sneller moeten zijn voor een Olympisch startbewijs . Van Jip Vastenburg is onbekend of zij zich nog aan een marathonavontuur gaat wagen. Zij debuteerde begin dit jaar in Sevilla met 2.33.40. Maar ook voor haar is er dan nog een enorme verbetering van deze tijd noodzakelijk. De limiet voor de dames is 2.28.30. Bij de mannen is de plaatsing van Nageeye wel een zekerheid.  Ook van Nunen mag zich met zijn tijd van 2.10.16 redelijk zeker wanen. Voor de derde plek is het onzeker of Futselaar daar met zijn tijd van 2.11.30 blijft staan. Futselaar gaf zelf al aan dat hij zich moet voorbereiden op een voorjaarsmarathon. Khalid Choukoud is een atleet die deze tijd zeker zou kunnen verbeteren. Wat Björn Koreman kan is nog onduidelijk maar gezien zijn progressie dit jaar is een 2.11 tijd niet onmogelijk. Van Mohamed Ali mag wellicht ook nog wat verwacht worden, hij debuteerde enkele weken geleden in Sofia met 2.16.21. Ook van baanatleet Benjamin de Haan is bekend dat hij nadenkt over een stap naar de marathon.  

Is er nog wel een kans?
De atleten die in Valencia van start konden zijn daar binnengekomen via het netwerk van managers. Voor anderen was er geen plek meer. De vraag is natuurlijk waar moeten deze atleten de kans krijgen voor een kwalificatie. Veel voorjaarsmarathons hebben al gekozen voor een datum in het najaar of denken er nog over na. Veel is onzeker. Het is te hopen dat ook anderen nog een eerlijke kans krijgen om een Olympisch startbewijs te veroveren. Het zou welkom zijn dat een aantal grote Nederlandse marathon organisaties hier eens over nadenken om in Nederland voor 31 mei 2021 deze mogelijkheid voor elitelopers te bieden.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *