< terug

De weg naar de finish

De grote dag is aangebroken, vandaag dan eindelijk een 10 kilometer wedstrijd. Vastberaden, vol energie sta je aan de start. Vandaag zal je de klok verrassen, je vrienden en bekenden zullen versteld staan. De nieuwe column van Erik Leusink

3 juni 2014 (0 reacties)

De grote dag is aangebroken, vandaag dan eindelijk een 10 kilometer wedstrijd. Vastberaden, vol energie sta je aan de start. Vandaag zal je de klok verrassen, je vrienden en bekenden zullen versteld staan.

 

Het ideale scenario voor een wedstrijd uiteraard. Vaak loopt het echter toch iets anders.Het startschot klinkt, de eerste kilometer is veelbelovend. Zelfs een snellere opening dan tijdens een normale 5 kilometer wedstrijd. Aangekomen bij kilometer 3 volgt dan de eerste confrontatie met het eigen inschattingsvermogen. 15 seconden langzamer dan de vorige kilometer. Het moeilijkste deel zal snel komen. De bewustwording van de langzamere kilometer is misschien nog wel het ergste. Zodra zich spoken het hoofd binnen dringen is de wedstrijd figuurlijk gezien voorbij.

 

Ondanks een misschien perfecte voorbereiding lukt het niet altijd om jezelf te overtreffen. Als atleet is het een hele kunst om de balans te vinden tussen het maximale uit jezelf halen enerzijds en het stellen van realistische haalbare doelen aan de andere kant. Een trainer kan je prima helpen bij het stellen van goede, haalbare doelen. Dit verhoogt het plezier in de sport, maar zorgt ook voor uitdaging. Een prettige trainer of coach in combinatie met een goed team vormt de ideale basis voor aansprekende resultaten.

 

Tijdens een wedstrijd is het ieder voor zich. Alle trainingen, alle moeite, alle tijd moet zich daar terug betalen met prestaties. Het belangrijkste, uitgezonderd een goede gezondheid, tijdens een wedstrijd is je mentale weerbaarheid. Probeer hier op te trainen in overleg met je trainer.

 

Onthoud altijd: Als je niet de beste bent, zorg dan in ieder geval dat je de slimste bent. Veel succes de komende wedstrijden.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.