< terug

Europees crosskampioen Aras Kaya voor drie jaar geschorst

16 december 2022 (0 reacties)

Aras Kaya hier in actie tijdens het EK cross van 2019. Achter hem de latere winnaar Robel Fsiha die de titel kwijtraakte aan Kaya vanwege doping. 

De in Kenia geboren Turkse afstandsloper Aras Kaya die in 2016 en 2019 Europees crosskampioen werd is wegens dopinggebruik voor drie jaar geschorst.Dat meldt vandaag AIU de anti dopingautoriteit van de wereldatletiekbond.

Aras Kaya, tweevoudig Europees kampioen crosscountry en Olympiër op de Spelen van Rio, heeft een dopingverbod van drie jaar gekregen na een positieve test op erytropoëtine (EPO).De 28-jarige atleet, die in Kenia werd geboren als Amos Kibitok voordat hij Turkije ging vertegenwoordigen, testte positief tijdens het Brasov Running Festival 10km in Brasov, Roemenië. Een wedstrijd in september waar hij overigens niet finishte

Europees crosskampioen

Hij kreeg een verbod van vier jaar, maar zal slechts drie jaar uitzitten omdat hij de zaak niet aanvocht en in plaats daarvan toegaf dat hij in gebreke was gebleven. Kaya werd in 2016 in Chia Europees crosskampioen. Bij het EK cross in 2018 in Tilburg werd hij derde. In Lissabon in 2019 eindigde Kaya als tweede achter Robel Fsiha . Deze Zweedse winnaar testte het jaar daarop positief testte en werd voor vier jaar geschorst. Yeman Crippa uit Italië werd in Lissabon werd derde. In 2021 werd Kaya bij het EK cross tweede na Jakob Ingebrigtsen. Kaya verhuisde in 2015 naar Turkije en kreeg in juni 2016 de Turkse nationaliteit. Hij won die zomer bij het Europees kampioenschap 3000m steeplechase in Amsterdam het zilver en deed op de Spelen van Rio mee voor zijn nieuwe land. Daar kwam hij niet verder dan de series voor de steeplechase.

Russische nationaliteit

Atletiekbronnen vermelden dat Kaya het afgelopen jaar bezig is geweest om de Russische nationaliteit te verkrijgen. Hij woont in de Russische stad Kazan.  Het zou de reden zijn waarom hij niet aan de start stond bij het EK cross in Turijn. Zijn beste prestatie op de baan  is een 10.000 mtr in 27:48.53 . Op de weg heeft hij een persoonlijk record van 60:51 voor de halve marathon. Dit jaar werd hij derde tijdens Europacup 10.000 mtr. Er volgde nog een zestiende plaats tijdens de Europese kampioenschappen 10.000 mtr.

Lees hier de uitspraak

 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd