< terug

Femke Bol verkozen tot Europees atlete van het jaar

22 oktober 2022 (0 reacties)

Femke Bol wordt de vierde Nederlandse winnares van de trofee van Europees Atlete van het Jaar bij de vrouwen in acht jaar, in navolging van Dafne Schippers (2014, 2015) en Sifan Hassan (2021).

Femke Bol was een van de opvallende atleten van de Europese kampioenschappen atletiek en won een unieke serie gouden medailles. Ze begon haar zegereeks in München met een overwinning op de 400 m in 49,44 – de snelste winnende tijd op deze kampioenschappen sinds 36 jaar . Ook won ze de 400 m horden won in een kampioenschapsrecord van 52,67.

“Ik denk dat de enige andere persoon die zo drie gouden medailles won op een Europees kampioenschap atletiek mijn landgenote Fanny Blankers-Koen was. Ik ben nog geen superster zoals zij, maar ooit hoop ik dat wel te worden en dit geeft me alleen maar extra motivatie”, aldus Bol.

In haar vijfde race van de kampioenschappen zorgde Bol voor een zinderende 48,52 op de 4x400m estafette om Nederland naar het goud te leiden in een nationaal record van 3:20,87, tevens de snelste winnende tijd sinds 1986.

Bol won ook zilver op de 400 m horden bij de wereldkampioenschappen atletiek achter Sydney McLaughlin uit de VS, haar enige nederlaag van het seizoen buiten op de 400 m en 400 m horden, en leidde Nederland ook naar zilver op de gemengde 4×400 m estafette bij die kampioenschappen.

Ze was een van de drie finalisten voor de Europese trofee voor atlete van het jaar, naast de Oekraïense wereldkampioene indoor en Europees kampioen hoogspringen Yaroslava Mahuchikh en de Belgische wereldkampioene en Europees kampioen zevenkamp Nafissatou Thiam.

 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *