< terug

Fit na Fitna

“Als hardloper heb ik steeds minder op met de treurbuis. Kom je net thuis van het broekluchten, krijg je gelijk weer een emmer ellende over je heen. In plaats van “Seven years in Tibet” toch maar liever het eindeloos serieus nemen van iemand die Den-Haag alleen maar haalt in een sportwagen, terwijl het toch best een leuke training is, een Trans-Hollandrun van Venlo naar de kust”. De nieuwe column van Jitze Weber is uit

2 april 2008 (0 reacties)

All along the Watchtower

Door Jitze Weber


Jitze Weber schrijft voor hardloopnieuws.nl zijn column “All along the Watchtower”. “All along the Watchtower” is een rocklied geschreven door Bob Dylan.

Als hardloper heb ik steeds minder op met de treurbuis. Kom je net thuis van het broekluchten, krijg je gelijk weer een emmer ellende over je heen. In plaats van “Seven years in Tibet” toch maar liever het eindeloos serieus nemen van iemand die Den-Haag alleen maar haalt in een sportwagen, terwijl het toch best een leuke training is, een Trans-Hollandrun van Venlo naar de kust. Zappen maar weer. Voetballen dan maar. Ondanks dat Sinterklaas al weer maanden thuis zit te snurken naast zijn kwispedoor zijn er toch nog een paar inhalige kinderen naar Spanje gegaan om te kijken of er niets voor hun in de zak is achtergebleven en daarom moeten we nu allemaal begaan zijn met het lot van Barcelona, Valencia en Real. En ja hoor, overal hangt de VOC-vlag weer vrolijk in top en dat mag ook best want zo zijn wij bij de VOC: we voeden onze bemanningen zo goed op dat de marktwaarde onze eigen financiele ruimte ver ontstijgt zodat alles van waarde vanzelf emigreert en dan heb je minder files, minder fijnstof en dus snellere lopers in de marathon van Bejing. Toch? Resteert nog het gehups op de puberkanalen, de eeuwige jachtvelden, de savannes met hapgrage rovers en een niet aflatende stroom beursberichten met als laatste de regiozender, in mijn geval een Twentse versie van radio-Bergeik. Zo kom ik natuurlijk nooit aan rekken toe.

De voorbeschouwingen op de O.S. krijgen steeds meer een politiek karakter. Jammer, maar begrijpelijk. Een ongrijpbaar steekspel overwoekert het feest bij voorbaat en als je als overheid monniken te lijf gaat zit je fout. Met het alziend oog van internet valt het niet mee een leugentje overeind te houden en dat lukt de Chinezen ook niet meer. Natuurlijk, ze willen de Tibettanen hun bergloop over de Himalaya niet ontnemen en de Chinezen willen zelf ook graag meedoen, maar als trainer zou ik zeggen : flow laat zich niet dwingen door de Gele Rivier eerst helemaal rood te verven en met een ingestudeerde glimlach je zwartgalligheid te verhullen als je merkt dat de wereld meekijkt . Toch vind ik dat we moeten gaan. In China is zo veel ten goede veranderd, zo veel te beleven en het gaat allemaal zo snel. Ze verdienen een kans. Misschien inspireert het iedereen wat minder star te zijn. Nodig die Dalai Lama toch gewoon uit voor de openingsceremonie en zet hem daarna op de trein naar Tibet. Eind goed, al goed.

Onder Breznjev bezocht ik de Sovjet-Unie, eigenlijk was het een beschaafd land. Ze waren net Moskou aan het faceliften omdat de O.S. eraan zaten te komen. Breznjev had als einddoel de anarchistische staat. Ook toen werd her en der het vingertje geheven, stoute plannetjes met het gezag? Dat vraagt om een boycot. Leonid had een soort meereeuwenplan dat er geleidelijk toe moest leiden dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid voelde en nam, zonder enige overheidsbemoeienis. Helaas was ik al vroeg gelouterd en ben ik maar gaan zwemmen in de Njeva. Daarna weer in de trein. Wat een groot land. Best aardige lui , die Russen, een beetje melancholiek, maar wel genoeg humor en relativeringsvermogen.Toendertijd zaten zij in Afganistan en het was dus druk in de kroegen van Novosibirsk, wat daar relatief dichtbij ligt. Over 100 jaar verschijnt er wel een boek over wie welke Spelen ook al weer geboycot heeft en waarom. Er komt geen einde aan de drang elkaar met mooie verhalen en moralen te bestoken. In die Russische kroegen hoorde ik vooral dat “wij” al twee keer in Rusland waren en zij nog nooit bij ons. Eerst Napoleon, toen Hitler. Hun Pact was een legitieme verdediging. Na middernacht hadden we allemaal wat te veel op en liep het niet meer zo lekker. Nog even een Stonesplaat en een paar sigaretten met van die vieze Bulgaarse tabak erin en dan slapen. Dat lukte goed in Siberië.

Dan was er ook nog Berlijn. Nederland had een succesvolle sprinter, maar omdat hij fout was in de oorlog hebben we het er niet meer over en roepen alle NOC-NSFtoeters dat sporters er 15 jaar voor getraind hebben en nu moeten kunnen presteren . Wij doen tegenwoordig niet aan politiek. Vanuit Rome kwamen een paar jaar later geluiden die erop wezen dat de paus niet het plan had de genocide op de Joden te verstoren en de Zwitserse Garde hield niemand tegen die mee wou doen aan de trappenloop van de kerk der Friezen. Dat wordt dus opletten als er steeds meer katholieken in Lapland komen wonen. Dan gaan de winterspelen van Kautokeino in 3082 natuurlijk niet door omdat alle Lappen zich genaaid voelen.

Tijdens de Spelen van Rome werd de marathon gewonnen op blote voeten. De naakte waarheid begint onderaan. Koning, keizer, admiraal, sporten willen we allemaal.

Behalve de haarkleur heb ik weinig gemeen met de man die nu in Nederland de media terroriseert met provocaties richting een groot deel van onze medemensen. Sportend moeten we daar ook niet aan beginnen. Alles draait om Kwatta zou mijn moeder wel gezegd hebben en dan ging het niet over chocoladerepen. Misschien is een trainingsschema voor de marathon van Dubai wel aan hem besteed, het is een manier om te leren het hoofd koel te houden. Het hoofd leeg maken is geloof ik niet meer nodig.

Op naar radio-4 , wel wat veel gepraat tussendoor, maar dat mag de pret niet drukken. Het is ten slotte maar een cooling-down.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *