Ad
< terug

Grotere kans op blessures bij vroeg specialiseren

31 juli 2017 (0 reacties)

Er zijn legio voorbeelden in de topsport van wereldsterren die al op zeer jonge leeftijd uur na uur trainden in hun doelsport. Misschien is één van de meest legendarische voorbeelden wel het verhaal van de oud-toptennisser Andre Agassi. Zijn vader bond hem op tweejarige leeftijd al een tennisracket aan zijn hand en enkele jaren later trainde hij al zeven avonden in de week, uur na uur.

Nog steeds bestaat het idee dat vroeg specialiseren een vereiste is om de top te halen. Buiten het feit dat het tegendeel waar is, blijken er zelfs fysieke risico’s te kleven aan vroeg specialiseren.

Teveel van het goede
Het blijkt dat vooral de gewrichten van de “vroeg specialisten” te lijden hebben onder deze vroege specialisatie. Knieën, schouders en enkels worden zo vaak en zwaar op dezelfde wijze belast dat hier de meeste overbelastingsblessures ontstaan. Daarnaast lopen enkels en polsen ook het meeste gevaar op acute blessures, kort gevolgd door nek en hoofd.Het risico is niet anders tussen jongens of meisjes die zich vroeg specialiseren. Bij beide is het risico op blessures evenveel verhoogd als zij zich al op jonge leeftijd alleen nog op hun doelsport richten.

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *