< terug

Het hoofd weegt zwaarder dan de benen. Boekbespreking

22 april 2019 (0 reacties)

Vraag een hardloper waarom hij loopt en je krijgt tal van antwoorden of geen. Voor de hardloper is lopen een deel van zijn bestaan. In het boek “Het hoofd weegt zwaarder dan de benen” verwoordt schrijver Olivier Verhaege het zo. “Ik heb niet één reden om te lopen”. Lopen is voor hem meer dan een lichamelijk proces, mijn hoofd heeft het nodig zegt Verhaege.


Het geeft hem stabiliteit en rust. De ondertitel “Waarom hardlopen gelukkig maakt” is het Leitmotiv in zijn boek. De middelmatige hardloper Olivier Verhaege is een gewone boekhouder uit het Vlaamse land.  Hij ontdekt in 2009 het hardlopen als een simpele manier om zijn conditie op peil te houden en te combineren met zijn drukke bestaan. Verhaege raakt in de ban van deze simpele sport en stelt zichzelf een onmogelijk doel. Het lopen van de Spartathlon in 2016.De moeder van alle ultraklassiekers. De ultieme hardloopwedstrijd van 246 km tussen Athene en Sparta. Verhaege beschrijft in het boek het prille begin van dit avontuur tot aan de apotheose het daadwerkelijk opspelden van het borstnummer voor de start van de Spartathlon. Het boek beschrijft de fysieke voorbereiding maar vooral ook de mentale opoffering. In Olivier Verhaege zullen talloze anonieme hardlopers zich herkennen. Vaak worden ze vergeten wanneer we de verslagen lezen van de grote marathons. Daar worden de toppers beschreven en zij die door een beperkte voorbereiding er een martelgang van maken en daardoor onredelijk veel aandacht krijgen in de media. In Verhaege herkent de echte hardloper zich. Hij of zij die dagelijks de hardloopschoenen aantrekt en weer of geen weer het rondje volmaakt. De hardloper die respect toont voor de afstand en weet dat alleen door een goede voorbereiding fysiek en mentaal ­­er succes te boeken valt. Verhaege beschrijft haarfijn wat er in het hoofd van een hardloper gebeurt en hoe groot de tevredenheid is wanneer een training ondanks geen zin toch wordt voltooid. Het proces van toch weer die schoenen aantrekken en jezelf overwinnen herkent elke hardloper. De titel van het boek “Het hoofd weegt zwaarder dan de benen” wordt door dit mentale logboek prachtig vormgegeven. Het boek leest als een groot hardloopavontuur en sleept je als hardloper mee naar de start van de Spartathlon. Wie het boek heeft gelezen krijgt weer zin om te gaan trainen en naar de horizon te lopen. Verhaege beschrijft hoe het hardlopen hem als mens heeft gevormd. Een proces dat veel hardlopers zullen herkennen. Lopen is een onmisbaar onderdeel van het leven en vormt de mens. Nu eens geen boek van een hardloopcoryfee maar een gewone hardloper uit Vlaanderen waarmee we ons als hardloper allemaal kunnen identificeren. Van harte aanbevolen.

“Het hoofd weegt zwaarder dan de benen” is verschenen bij uitgeverij Angèle Nederlands 1e druk 9789022336120 april 2019 Paperback 240 pagina’s

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd