< terug

Hinke Schokker valt uit in zwaarste ultraloop ter wereld: ‘Wil het nog een keer proberen’

9 maart 2022 (0 reacties)

Het is de zwaarste ultraloop ter wereld: de Barkley Marathons in de bergachtige bossen van Tennessee (Amerika). Ultraloopster Hinke Schokker uit Eastermar is een van de honderden mensen die van start ging. Omroep Friesland sprak met Schokker.

“Bij haar eerste deelname legde Schokker de eerste ronde in een kleine 12 uur af, waarna ze uitviel met een knieblessure. Ze is niet de enige: na de eerste ronde zijn er nog maar 13 loopsters over. “Aan het einde van de eerste ronde was ik gevallen. Toen wilde ik verder, maar ik had veel moeite. En de beklimmingen zijn zo verschrikkelijk steil. Je moet echt in topvorm zijn, je wilt kans maken om dit te krijgen. Dus als de knie niet meewerkt, dan herstel je niet.”

Lees hier verder

De geschiedenis

Het Barkley parcours was het geesteskind van Gary “Lazarus Lake” Cantrell en Karl Henn (Raw Dog). Het idee voor de race werd ingegeven door het verhaal over de ontsnapping in 1977 van James Earl Ray, de moordenaar van Martin Luther King Jr., uit de nabijgelegen Brushy Mountain State Penitentiary. Ray legde slechts ongeveer 12 mijl (19 km) af nadat hij 54,5 uur in het bos had gelopen en zich overdag had verstopt voor luchtzoekers.Cantrell zei tegen zichzelf: “Ik zou minstens 100 mijl kunnen afleggen”, waarmee hij de spot dreef met Ray’s lage afgelegde kilometers. Zo werd de Barkley Marathons geboren. Cantrell noemde de race naar zijn oude buurman en hardloopmaatje, Barry Barkley.Hij werd voor het eerst gelopen in 1986. Barkley overleed in 2019 op 70-jarige leeftijd.

In 1988 werd “Frozen” Ed Furtaw, uit North Carolina, de eerste die de oorspronkelijke korte versie van het parcours voltooide met 32:14. In 1989 werd het parcours uitgebreid. De 55-mijlsversie werd “de korte” genoemd en de 100-mijlsversie “de lange”. In 1995 werd Mark Williams, uit het Verenigd Koninkrijk, de eerste die de volledige 100-mijlsversie van de Barkley Marathons voltooide met 59:28:48. Het evenement van 2020 werd afgelast vanwege de COVID-19 pandemie.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *