< terug

Hinke Schokker wil dopingstraf van tafel

24 juni 2020 (0 reacties)

Hinke Schokker (35) verbaasde in 2018 de hardloopwereld met een opzienbarende winst bij haar debuut in de 100 km van Winschoten. Vorig jaar liep  de inwoonster van Eastermar tijdens de 100 km van Winschoten met 7.34.04 een nieuw Nederlands record. Ook liep ze in Winschoten met 3.29.15 een nieuw Nederlands record op de vijftig kilometer. Daarna kwam de enorme deceptie toen ze positief werd bevonden bij de dopingtest na afloop van het evenement in Winschoten.In het Dagblad van het Noorden vertelt ze hoe het nu is het verder gaat met haar geruchtmakende dopingzaak

Moeite met hardlopen
Schokker legt in het Dagblad van het Noorden uit dat ze gestopt is als wedstrijdatlete. Ze heeft nog steeds moeite met hardlopen omdat de dopingzaak dan weer door haar hoofd speelt.Ze raakte na het bekend worden van de positieve uitslag van de dopingtest haar titels en records kwijt.In haar bloed werd een kleine hoeveelheid van een middels dat ze gebruikt vanwege haar ADHD.

Verweerschrift
Ze diende na lang wikken en weken wel een verweerschrift in.Ze wordt volgens het Dagblad van het Noorden geholpen door twee advocaten die haar gratis bijstaan. Het verweerschrift is ingediend bij het instituut Sport en Rechtspraak. Half juli wordt de zaak behandeld. Schokker vecht haar zaak aan omdat ze de dopingstraf ongedaan wil hebben. In dat geval is een levenslange schorsing voor een tweede overtreding van tafel.Ze zou dan geen enkele sport meer mogen uitoefenen.Schokker vreest dat bijvoorbeeld een vervuild voedingssupplement of een ander ongedachte oorzaak een positieve dopingtest oplevert. Ze zou dan ook haar geliefde paardensport niet meer mogen uitoefenen.Ze wil haar hobby blijven uitoefenen zonder de dreiging van een levenslange schorsing.

Achteraf dispensatie
Schokker verklaart in het Dagblad van het Noorden dat ze gevraagd heeft om de zaak openbaar te behandelen zodat een ieder het kan volgen. Ze gelooft niet dat ze wordt vrijgesproken omdat het tegendeel niet te bewijzen valt. De erkende dopingexpert Douwe de Boer staat haar bij. Hij verklaart in het Dagblad van het Noorden dat het middel dat ze voor haar ADHD gebruikt heeft tijdens de wedstrijd niet meer werkzaam geweest kan zijn omdat ze het vier dagen voor de wedstrijd  heeft gebruikt. Schokker verklaart in het Dagblad van het Noorden dat het team Schokker inzet op het achteraf verkrijgen van dispensatie voor het middel. Wordt dat toegestaan dan is de dopingstraf van tafel en wordt de straf ingetrokken.

Atletiekunie
Schokker legt in het Dagblad van het Noorden uit ze met name ontstemd is over de handelswijze van de atletiekunie.Die heeft haar niet duidelijk gemaakt dat het medicijn dat ze gebruikt in strijd is met het dopingreglement.

Lees hier het hele artikel in het Dagblad van het Noorden

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *