Ad
< terug

Interview drievoudig wereldkampioen 100 km Giogio Calcaterra

Ter gelegenheid van de feestelijke 40e editie van de RUN in Winschoten heeft de IAU het WK 100 kilometer aan de Groningse organisatie toegewezen. Aan de vooravond sprak Hardloopnieuws.nl met Giogio Calcaterra. De nu 43-jarige Italiaan werd drie keer wereldkampioen, waaronder in 2011 in Winschoten.

12 september 2015 (0 reacties)

Ter gelegenheid van de feestelijke 40e editie van de RUN in Winschoten heeft de IAU het WK 100 kilometer aan de Groningse organisatie toegewezen. Aan de vooravond sprak Hardloopnieuws.nl met Giogio Calcaterra. De nu 43-jarige Italiaan werd drie keer wereldkampioen, waaronder in 2011 in Winschoten. 

 

Tekst & foto's: Jan Schellekens

 

In 2011 bent u hier in Winschoten wereldkampioen geworden. Hoe is het voor u om hier weer terug te zijn?

 

Ik ben erg blij om hier weer terug te zijn. Maar, aan de andere kant, vergelijk ik mezelf nu met hoe ik was in 201. Dat kan ik beter niet doen, want ik ben niet hetzelfde als in 2011.

 

Wat vind u van de wedstrijd in Winschoten: het parcours, de organisatie, het publiek, het weer?

 

Het parcours bevalt me goed, want het is zeer vlak en dus makkelijk. Het publiek was erg enthousiast in 2011. Het weer was in 2011 iets te warm, en ik hoop dat dat morgen beter is. Ik ben twee dagen geleden aangekomen. Ik heb bij deze reis geen rekening te houden met tijdsverschillen, dus dat is genoeg voor mij.

De Italiaanse ploeg bij de vlaggenparade voorafgaande aan de Run.Met vlag Calcattera

In 2011 steeg de temperatuur tijdens de wedstrijd naar 23 graden. Is dat problematisch voor u?

 

Ja, dat was wel een probleempje. Ik heb toen weliswaar gewonnen, maar ik had een betere tijd kunnen lopen als de temperatuur lager was gebleven (Calcaterra won in 2011 de RUN in 6 uur 27 min 32 sec; js)

 

Hoe heeft u zich dit jaar op deze wedstrijd voorbereid?

 

Ik ben eind juli begonnen met mijn specifieke voorbereiding op dit WK. Mijn trainingsweken bedroegen ongeveer 200 kilometer per week, met daarin twee lange duurlopen van 60 kilometer.

 

Heeft u speciale voedingsgewoonten voorafgaand en tijdens een 100km-wedstrijd?

 

De dag voor de wedstrijd eet ik koolhydraten, dus 200 gram pasta tijdens de lunch en 450 gram als avondeten. Mijn ontbijt voor de wedstrijd is erg licht: ik eet wat toast en drink daar thee bij.

 

Let u tijdens een 100km-wedstrijd alleen maar op uw eigen tempo en tussentijden?

 

Ik loop hoofdzakelijk op gevoel, maar tijdens een wedstrijd als een WK houd ik ook de tegenstanders in de gaten.

 

Het parcours in Winschoten is extreem vlak. Is het daardoor een makkelijke 100km om te lopen?

 

Ja, dat is zeker een groot voordeel. Maar het blijft een 100km-wedstrijd, met alle moeilijkheden van dien. Niet in iedere 100km-wedstrijd heb ik moeilijke momenten, maar soms komt dat wel voor, ja. Ik richt mezelf dan op de gedachte dat de moeilijke momenten ook weer voorbij gaan, zolang je maar goed blijft eten en drinken onderweg.

 

Wat is het geheim van het lopen van een perfecte 100km?

 

Het geheim is om natuurlijk niet te snel te starten, zeer gelijkmatig te lopen en onderweg goed te eten en te drinken.

 

Wat voor prestatie verwacht u tijdens deze RUN te kunnen leveren?

 

Ik hoop geen moeilijke momenten te hebben, of in ieder geval geen grote. Ik ben in vorm en ik hoop dat ik het er goed vanaf breng. Het zal moeilijk voor mij zijn om morgen te winnen, er zijn zoveel andere goede lopers.

 

© Hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *