< terug

Is dat ultralopen wel gezond? (video)

17 mei 2021 (0 reacties)

Fotocredit Flip Slik

Steeds meer lopers doen het, ultralopen. Vooral in coronatijd maakten velen de stap naar het afleggen van afstanden veel verder dan de marathon. Is dat wel gezond? Een vraag die al veel langer rondzingt in de hardloopwereld. Een eenduidig antwoord is er niet te geven.

Balans
Volgens medisch deskundige Steunebrink „Alles gaat om een gedegen opbouw. Overal waar ’te’ voor staat, is niet gezond.”„Je kunt stellen dat ultrasporters een gezondere levensstijl hebben, dus in die zin gezond zijn. Veelvuldige belasting kan echter tot gewrichtsslijtage leiden en langdurige cardiale belasting kan voor hartritmestoornissen zorgen. Als je het vaak doet kan je lichaam uitgeput raken, dus opbouw en herstel zijn belangrijk. Omdat het steeds gangbaarder wordt, zijn we geneigd meer te willen doen en meer risico op te zoeken dan nodig. Zoals bij alles geldt: balans.”

Lees hier verder

Niet zonder risico’s
De hamvraag voor dit soort sporten blijft of zulke prestaties gezond zijn voor het menselijke lichaam. Een vraag die Rudi Frankinouille, sportfysioloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vaak voorgeschoteld krijgt. Frankinouille werkt nauw samen met het ultraloopmilieu en trainde al enkele lopers voor de befaamde Marathon Des Sables (de zesdaagse wedstrijd die Tom Waes voor het programma Tomtesterom in 2010 uitliep). Volgens hem komt de sport niet zonder risico’s. “Wanneer lopers niet voorzichtig genoeg trainen, kunnen ze hartritmestoornissen oplopen of kan de immuniteit dalen, waardoor ze sneller ziek worden.”

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *