< terug

Keniaanse atleten en Keniaanse atletiekbond financieel zwaar getroffen door de coronapandemie

22 april 2021 (0 reacties)

Kenia heeft sinds maart 2020 bijna Sh5 miljard (Keniaanse shilling) aan inkomsten verloren doordat er geen inkomsten meer waren voor atleten als gevolg van de Covidpandemie.

De pandemie zette de sportwereld op zijn kop, wat leidde tot annulering, opschorting en uitstel van veel grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen van Tokio in 2020, de marathon van Londen, de marathon van Boston, de marathon van Parijs, de marathon van Rotterdam, de marathon van Hamburg, de marathon van Berlijn, de marathon van Chicago, New York Marathon, enkele van de Diamond League-wedstrijden, wereldkampioenschappen U20 en verschillende halve marathons verspreid over Europa, Azië en Amerika.De financiële impact is niet alleen enorm geweest voor de organisatoren, maar ook voor Keniaanse atleten die afhankelijk zijn van de races en evenementen in het buitenland om geld te verdienen door middel van prijzengeld, sponsorsalarissen en het winnen van toelagen.

Nike verlaagt financiële steun en beëindigt contracten
“Onze atleten hebben het financieel en psychologisch echt moeilijk” verklaarde het bestuurslid van de Keniaanse atletiekbond Barnabas Korir. Voor de coronacrisis verdienden zij voor Kenia ongeveer Sh5 miljard. We hebben tijdens deze pandemie bijna Sh4 miljard verloren. Slechts een paar van de atleten deden mee aan races, nog geen 10 procent deed mee. Nike beëindigden de contracten van sommige atleten of kwam met fors verlaagde contracten.Nike is ook sponsor van de Keniaanse atletiekbond die daardoor ook financieel geraakt wordt. Wij zijn er feitelijk afhankelijk van aldus Korir. Voor de atleten zijn de gevolgen rampzalig. Meer dan 100 atleten hebben hun contract met Nike verloren. Andere atleten betaalt Nike niet omdat ze niet deelnemen aan evenementen. Nike staat bekend om de strenge sponsorcontracten waarin is opgenomen dat atleten dienen deel te nemen aan wedstrijden. Keniaanse atleten die in dienst zijn van de overheid redden zich nog wel maar de grote meerderheid heeft het erg moeilijk. Toch blijft het bestuurslid optimistisch.Korir is ervan overtuigd dat de pandemie hen er niet van zal weerhouden om op 17-22 augustus en 18 september met succes de Wereldkampioenschappen U20 en de Continental Tour Gold te organiseren.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *