Ad
< terug

Khalid Choukoud: “CPC afgelast dan maar de Bahrain Night Half Marathon”. (Uitslagen)

15 maart 2019 (0 reacties)

Tumultueuze finish in chaotische halve marathon kost zekere winnaar Jemal Yimer de hoofdprijs van 100.000 dollar

Bahrein-Khalid Choukoud loopt altijd bijzonder graag in zijn eigen stad Den Haag. De Hagenaar beschouwt zijn thuiswedstrijd de CPC als een uitstekende voorbereiding op de marathon van Rotterdam. De halve marathon met start en finish in Den Haag werd vorige week echter wegens storm afgelast. “Wat baalde ik”, aldus Choukoud. “Wat nu, ik had die wedstrijd echt nodig”. Nog op dezelfde dag kon de Nederlandse topatleet dankzij zijn manager Chamali een startnummer bemachtigen in de prestigieuze Bahrain Night Half Marathon. Hij realiseerde vanavond in de halve marathon van Bahrein een uitstekende tijd van 1.03.15.  Hardloopnieuws sprak met hem na afloop.

Debuut
Over de wedstrijd in Bahrein was van tevoren al veel te doen. De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd en kende een uitmuntend deelnemersveld. Voor de winnaar lag er een cheque van 100.000 dollar klaar. “Ik kwam niet voor het geld maar om een snelle halve marathon te lopen”, aldus Choukoud. “Ik heb na Egmond goed getraind op hoogte in Ifrane (Marokko) en had vijf weken geen wedstrijd gelopen. De planning was om in de CPC mijn vorm te testen in voorbereiding op de marathon van Rotterdam. Toen deze werd afgelast kon ik dankzij inspanningen van mijn manager Ismail Chamali in Bahrein starten”, aldus Choukoud. Het werd zijn debuut in Azië.

De wedstrijd
“We liepen hier in de avond maar dat viel nog steeds niet mee met een temperatuur van 23 graden”, aldus Khalid Choukoud. “De hoge luchtvochtigheid maakte het nog lastiger. Maar al met al ben ik erg tevreden met mijn optreden”. “Vanaf de start ben ik meegelopen met de wereldtop hier”. In de kopgroep o.a. de nationaal recordhouder van Ethiopië Jemal Yimer en zijn landgenoot Abadi Hadis. Hadis won in 2017 nog het brons bij het WK cross. “Tot 10 km kon ik goed mee in kopgroep”, aldus Choukoud. “Met 29.08 passeerde ik het tien kilometerpunt en dat was iets te voorbarig. Ik had mijzelf toch opgeblazen en na het keerpunt kreeg ik het erg zwaar”. “Ik kwam alleen te lopen en finishte uiteindelijk solo in 1.03.15. Hier ben ik erg blij mee zeker gezien hoe ik tot tien kilometer mee kon met de snelsten in de wedstrijd. Dit zou in de CPC zeker een 62 minuten hebben opgeleverd. De vorm is uitstekend en nu is alles gericht op de marathon van Rotterdam”.


Chaos en tumult bij de finish
De sprint om de overwinning kreeg een dramatische ontknoping. Koploper Jemal Yimer passeerde op vijftig meter voor de finish een boog en dacht dat hij als winnaar gefinisht was. Een kostbare fout.  Zijn landgenoot Abadi Hadis sprintte hem voorbij en passeerde in 59.42 als eerste de finishlijn. De 100.000 dollar winnaarspremie was voor hem. De gedesillusioneerde Yimer finishte als tweede in 59.45 en kon slechts rekenen op 25.000 dollar. Bernard Negeno (Kenya) werd de derde Afrikaan op het podium (59.47). Ook Choukoud had zijn twijfels over de organisatie in Bahrein
“Blij met mijn tijd maar wat een chaos hier” aldus Choukoud. “Bij de start was het dringen en duwen en chaotisch. Er was geen enkele verzorging onderweg en ook na afloop niet. Dat gebeurt in een Nederlandse wedstrijd nooit”. “Wat kunnen we dan in Nederland de wedstrijden voltreffelijke organiseren”. “Het was hoe dan ook een mooi avontuur met een prima eindtijd. Het geeft mij veel motivatie voor het laatste trainingsblok in de voorbereiding op de Rotterdam marathon”. Ik wil weer presteren voor mijn fans in Nederland.

Bekijk hier alle uitslagenReacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *