Kiplagat wint weer World Best

Kiplagat won zondag opnieuw de World Best 10 k op Puerto Rico. Kiplagat won de wedstrijd in 30.50 met op een tweede plaats de ook al bijna Nederlandse (Woonde lange tijd in Nederland) Susan Chepkemei in 32.08. Er was een derde plaats voor de Marokkaanse Zhor el Kamch in 32:17. Het betekende de vierde zege voor Kiplagat in deze prestigeuze wedstrijd.

21 januari 2014 (0 reacties)

Kiplagat veel te sterk voor de concurrentie

Kiplagat won met groot vertoon van macht in San Juan

Derde keer op rij
Kiplagat won de wedstrijd voor de 4e keer en zelfs nu voor de derde keer op rij. Ook was ze al twee keer tweede. Ze zegevierde in 2001, 2004 en vorig jaar. In 2000 en 2002 eindigde ze als tweede. De tijd van Kiplagat betekende een beste wereldseizoenprestatie. Begeleider Langerhorst verklaarde dat het een zware wedstrijd was. Er werd volgens Langerhorst gelopen in een temperatuur van 32 graden. “Veel vrouwen stapten uit de wedstrijd” aldus Langerhorst . Kiplagat noteerde halverwege een tussentijd van 14:56.In de eerdere afleveringen was Kiplagat slechts één keer sneller geweest. In 2004 reikte ze tot een tijd van 30,41 minuten, maar toen werd ze ook gedwongen dieper te gaan. Destijds moest ze afrekenen met Paula Radcliffe, de huidige wereldkampioene op de marathon. Kiplagat onttroonde de Britse – de tweevoudig winnares in San Juan, die bovendien de 2003-editie met een wereldrecord van 30,21 omlijstte – niet alleen, maar bezorgde haar destijds de eerste nederlaag in wedstrijdverband in tweeënhalf jaar.

De wedstrijd
Ze wierp zich op als de regisseuse, door de race van begin tot einde te dicteren. Al na twee kilometer scheidde Kiplagat zich van de rest af. Per kilometer bouwde ze vervolgens haar voorsprong uit. Halverwege kwam ze door in 14 minuten en 56 seconden, terwijl de eindscore 30,50 minuten bedroeg. Haar tijd is de beste wereldseizoensprestatie. Hoe oppermachtig de Nederlandse wereldtopper was bleek wel uit haar voorsprong van meer dan een minuut op Susan Chepkemei.Er was in de eindrangchikking een zevende plaats met 33:07 voor de vriendin van Hugo van de Broek de Castricumse Hilda Kibet. Kiplagat veroverde voor haar tijd onder de 31 minuten een extra bonus van 10.000 dollar en kwam daarmee op een totaal prijzengeld van 20.000 dollar. Het was voor Kiplagat een hele overgang van het ijskoude Groet (NK 10 km) naar het tropische warme Puerto Rico. Kiplagat zal zich nu gaan voorbereiden op het WK cross in Fukuoka.

Mannen
Bij de mannen won de Kenyaan Kiprotich in een nieuw parcoursrecord van 27.44. Gilbert Okari eiste de tweede plaats voor zich op in 28.04. De winnaar van de Rotterdam halve marathon Samuel Wanjiru werd derde in 28.09. Hij won vorig jaar in toen nog een nieuw wereldrecord de halve marathon van Rotterdam.