Ad
< terug

Linda Voets en Wilma Dierx kloppen alle mannen in NK 24 uur

27 december 2017 (0 reacties)

Foto Wilma Dierx

Door Henri Thunnissen voor Ultraned

Omdat er in 2017 geen 24 uur zou worden georganiseerd in Steenbergen en de Langste Nachtloop in Santpoort vorig jaar z’n laatste editie kende dreigde er in 2017 geen 24 uur te komen en dus ook geen Nationaal Kampioenschap op 24 uur. Ed van Beek nam het initiatief om een 12 en 24 uur te organiseren op de wielerbaan in Deventer die naast de accommodatie van AV Daventria ligt. Een bijkans ideaal parcours van 1295 meter lang met mooi vlak asfalt en zonder scherpe bochten. Er schreven zich 22 deelnemers in voor de 24 uur en 23 voor de 12 uur.

Op vrijdag 22 december gingen er om 17.00 uur 15 mannen en 5 vrouwen van start in een mistig Deventer. Die mist zou de eerste uren van de wedstrijd dichter worden en pas verdwijnen na een regenbui. Daarbij was het best fris en stond er wat meer wind dan voorspeld. Het waren bepaald geen ideale omstandigheden. Het zou ook een lange nacht worden want pas om half 9 werd het een beetje licht. Wat dat betreft maakte de wedstrijd zijn naam meer dan waar.

Er stond een klein maar fijn deelnemersveld aan de start. In de wedstrijd nam Robert Boersma meteen de leiding. Robert had een mooi doel bepaald, maar kreeg al vrij snel in de wedstrijd te maken met een oude knie blessure en moest helaas na 45 km uitstappen. Ook de Nationaal Kampioen 24 uur van 2016 Wim Douw stapte uit net als Vincent Kalkman. Het was Edward de Leng die daarna de leiding kreeg. Edward liep eerder dit jaar een goede 100 km van 8.29 en leek lang op weg richting een afstand van 210-215 km. De tijdregistratie kende een storing, waarbij alle data wel geregistreerd werden, met deels nog een handmatige back up van de passages. Er kon dus wel een goede en betrouwbare uitslag gegeven worden. Maar tijdens de wedstrijd was er geen overzicht van de gelopen afstand en konden de deelnemers niet geïnformeerd worden over de stand. Dat overzicht kwam 3 uur voor het einde van de 24-uurswedstrijd toen er nog maar 7 deelnemers in de strijd waren. Voor die kleine groep is er toen een voorlopige stand berekend, zodat de deelnemers konden worden geïnformeerd over de tussenstand.

Edward de Leng kreeg het na ca. 17 uur moeilijk en moest het tempo laten vieren. Linda Voets en Wilma Dierx passeerden hem. Linda en Wilma maakten er een spannende strijd van in de laatste uren, waarbij Linda Wilma wist te passeren door een sterk eindschot. Linda won de 24 uur overall met 205,469 km en werd daarmee ook Nationaal Kampioene. Met die prestatie plaatste zij zich tevens voor het WK 24 uur in Oostenrijk in 2019. Wilma werd 2e en slaagde erin om zich met haar 204,388 km direct te kwalificeren voor de Spartathlon. Met haar afstand verbeterde ze het officieuze Nederlands record V50 van 200,216 km wat al op haar naam stond.

Lees verder op Ultraned

Bekijk hier alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd