< terug

Moen valt opnieuw Europees uurrecord aan.

7 juli 2020 (0 reacties)

Fotocredit: Eirik Førde

Door David Monti

De Noorse Sondre Nordstad Moen zal op vrijdag 7 augustus opnieuw een poging wagen om het Europese record van een uur te verbreken tijdens een speciale race in Kristiansand. De 29-jarige atleet zal zich richten op het Europese record van 1976 van Nederlander Jos Hermens. Die liep toen 20.944 meter, het op één na oudste Europese atletiekrecord. Moen kwam dicht bij een verbetering tijdens de Impossible Games in Oslo op 11 juni, waar hij 25.000 meter liep in een Europees record van 1:12:46,5. Na een uur had hij 20.703 meter afgelegd, ongeveer een halve ronde korter dan Hermens ‘record.

“Ik kwam er dichtbij met het Europese record van 25.000 m in Oslo vorige maand”, zei Moen vandaag . “Ik kwam 241 meter kort toen er 60 minuten verstreken waren. Als ik eerlijk ben, is het voor mij iets belangrijker dan de 25.000 meter, dus ik ben erg gemotiveerd.”

Moen heeft de eerste 10 tot 12 kilometer pacemakers, zei hij. Daarna zal hij alleen rennen, net als bij de Impossible Games.’Dan komt het moeilijkste’, gaf Moen toe. ‘Ik weet dat ik waarschijnlijk in mijn eentje ongeveer 20 tot 25 minuten zal rennen. Het zal moeilijk zijn, maar Hermens heeft het record zonder pacemakers behaald.’

Moen was de eerste Europeaan die de grens van 2:06 brak in de marathon toen hij in 2017 2:05:48 liep in de Fukuoka Marathon Dat was nog voor de tijd van de snellere koolstofplaat-‘superschoenen die nu gebruikelijk zijn. Hij had gehoopt om in april de Virgin Money London Marathon te lopen, maar heeft zijn aandacht verlegt omdat massale deelname aan wegraces nu niet mogelijk is vanwege de pandemie. “Ik ging op zoek naar andere doelen’, zei hij.

Mocht Moen het record breken, dan is er het vooruitzicht om het minder dan een maand later te verliezen wanneer Mo Farah het wereldrecord van een uur van 21.285m van Haile Gebrselassie in Ostrava in 2007 zal proberen te breken. Farah zal zijn recordpoging op vier september doen in Brussel. Het record van Gebrselassie lijkt op een halve marathon van 59:26, volgens een populaire conversieformule, dus hij heeft een zeer goede kans om het te bereiken.

Moen zet voorlopig de hoogtetraining voort in Juvasshytta, een skigebied op ongeveer vijf uur rijden van Oslo (hoogte ongeveer 1800 meter / 5900 voet).

“Trainen waar ik op dit moment ben, is anders dan wanneer ik op hoogte ben in Kenia of Sestriere, maar het is op zoveel manieren nog steeds erg leuk”, aldus Moen. “Als ik aan het hardlopen ben, kan ik me omdraaien en een gletsjer zien (de Styggebreen-gletsjer). Het kan echter kouder worden dan je je misschien kunt voorstellen. Een paar dagen geleden daalden de temperaturen tot min twee of drie (graden Celsius). “

Bron Raceresults Weekly

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *