< terug

Molly Seidel: Van eerste marathon tot Olympisch brons in achttien maanden

7 augustus 2021 (0 reacties)

Van Amerikaanse atleten is bekend dat de Olympische Spelen voor hen een ongekende magie heeft. Ook in de Oympische marathon hebben Amerikaanse atleten in het verleden al bijzondere prestaties geleverde denk aan Deena Kastor Joan Benoit maar ook in 2016 in Rio de Janeiro toen maar liefst drie atletes bij de beste tien finishten. (Flanagan, Linden en Gragg). In Tokyo vandaag liet de Amerikaanse Molly Seidel zien hoe het onmogelijk toch mogelijk wordt ze finishte als derde in de Olympische marathon.Molly Seidel wordt liefkozend Golly Molly” genoemd. Zij is in slechts anderhalf jaar van relatieve onbekendheid naar Olympisch marathonbrons gegaan. Lees haar uitzonderlijke verhaal hieronder.


Het is 29 februari in Atlanta, Georgia. Enkele van de grootste namen in de hardloopsport staan op het punt deel te nemen aan de U.S. Olympic Marathon Trials, in de hoop hun ticket naar Tokyo 2020 te boeken. Onder het veld van doorgewinterde en gedecoreerde atleten was iemand die zijn eerste marathon liep. Ooit.Haar naam is Molly Seidel.Ze was 25 jaar oud, had twee banen en kwalificeerde zich na haar tweede plaats die dag voor de Olympische Spelen van Tokio 2020.

Veelbelovend begin

Zeggen dat Molly Seidel de sportwereld die dag schokte, zou een understatement zijn. Maar het idee dat ze uit het niets kwam opdagen is ook een beetje misplaatst.Nog maar vijf jaar geleden was Seidel de leidende vrouwelijke afstandsloopster in de NCAA met vier nationale titels op haar naam. Ze leek voorbestemd om op grote schaal door te breken, maar blessures en persoonlijke problemen eisten hun tol in een veelbelovende carrière.Voor de U.S. Olympic Track Trials in 2016 werd Seidel aan de kant gezet met een sacrale stressfractuur – of zoals de meeste mensen zouden zeggen, een gebroken rug. Ze worstelde ook al lange tijd stilletjes met OCD dat had geleid tot de ontwikkeling van een eetstoornis.Zoals ze in een recent interview aan Runner’s World vertelde: “Met OCD heb je de hele tijd die angst en het gevoel dat je nergens controle over hebt, dus ontwikkel je patronen en gedragingen.”Ik klopte dwangmatig op dingen in specifieke patronen omdat je het gevoel hebt dat je enige controle hebt over het universum. Na verloop van tijd met hardlopen, ontwikkelde het zich tot het veranderen van mijn eten of mijn hardlopen in een controlemechanisme.”In plaats van een carrière in atletiek te beginnen, zocht Molly Seidel uiteindelijk behandeling voor haar eetstoornis. Ze ging voor een periode van vier maanden naar de REDI kliniek in Wisconsin, waar ze in totaal twee jaar in therapie was.Het moet op dat moment geleken hebben dat haar hardloopcarrière voorbij was.

De Amerikaanse trials een adembenemend wedstrijdverhaal

Weer snel door naar 2020 en Molly Seidel stond op het punt om het op te nemen tegen een all-star veld op de U.S. Olympic Marathon Trials. Slechts twee maanden eerder had ze zich gekwalificeerd voor de race na een indrukwekkende overwinning in de Rock ‘n’ Roll San Antonio Halve Marathon. Maar toen ze aan de wedstrijd begon, waren haar verwachtingen bescheiden. Realistisch, zouden sommigen kunnen zeggen.”Een tiende tot twintigste plaats zou een goede dag voor me zijn. Al deze vrouwen zijn echt goed en hebben de tijden. Ik wil realistisch zijn, maar mezelf niet uitsluiten”, vertelde ze aan Runner’s World. Wat daarna gebeurde, is verbazingwekkend. Na een relatief rustige eerste helft waarbij ze zelfs haar zus een high-five gaf bij het tien kilometerpunt, demarreerde Seidel uit het peloton. Samen met Aliphine Tuliamuk en Sally Kipyego vormde ze een kopgroep. Het was een zet die zou eindigen in glorie of spectaculaire mislukking, met Seidel die erkende dat ze ofwel “het team zou halen of spectaculair ten onder zou gaan in vlammen”. Tegen het einde van de race was het voor iedereen duidelijk dat de gok zijn vruchten had afgeworpen. En op adembenemende wijze.Seidel had niet alleen de 10e snelste marathon ooit door een Amerikaanse vrouw gelopen, ze was ook nog eens tweede geworden.En daarmee vervulde ze haar droom om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Jepchirchir Kosgei Seidel

Van gewoon naar buitengewoon

Een van de meest ontroerende aspecten van Seidel’s verhaal is het feit dat haar leven vóór de race zo normaal lijkt te zijn geweest. Ze heeft nog steeds twee banen, waaronder een in een plaatselijke coffeeshop.”Ik sta meestal op, doe mijn hoofdtraining, kom terug, werk een paar uur in de coffeeshop of ga oppassen, en kan dan later op de dag gaan hardlopen,” vertelde ze aan de New York Times.En het lijkt erop dat haar klanten verre van onder de indruk zijn van haar Olympische trials succes.”Ik vertelde ze dat ik me gekwalificeerd had voor de Olympische trials, en ze waren enthousiast, maar ze hadden ook zoiets van: ‘Je bent een nerd die hardloopt’.”Maar als het leven vooraf normaal was, stond het op het punt om een spectaculaire wending te nemen toen Seidel zich klaarmaakte om deel te nemen aan de Olympische Spelen van Tokio 2020.Toen de marathon op 7 augustus in Sapporo van start ging, werd niet verwacht dat Seidel bij de snelste finishers zou horen. Onder de atleten aan de startlijn bevond zich het Keniaanse duo, de huidige wereldrecordhouder marathon Brigid Kosgei en tweevoudig wereldkampioen halve marathon Peres Jepchirchir, evenals tal van lopers met snellere snelheden en meer indrukwekkende marathon cv’s.


Twee banen en Olympische brons
Een van de meest vertederende aspecten van Seidel’s verhaal is het feit dat haar leven vóór de race zo normaal lijkt te zijn geweest. Ze heeft nog steeds twee banen, waaronder een in een plaatselijke coffeeshop.”Ik sta meestal op, doe mijn hoofdtraining, kom terug, werk een paar uur in de coffeeshop of ga oppassen, en kan dan later op de dag gaan hardlopen,” vertelde ze aan de New York Times.En het lijkt erop dat haar klanten verre van onder de indruk zijn van haar Olympische trials succes.”Ik vertelde ze dat ik me gekwalificeerd had voor de Olympische trials, en ze waren enthousiast, maar ze hadden ook zoiets van: ‘Je bent een nerd die hardloopt’.”Maar als het leven vooraf normaal was, stond het op het punt om een spectaculaire wending te nemen toen Seidel zich klaarmaakte om deel te nemen aan de Olympische Spelen van Tokio 2020.Toen de marathon op 7 augustus in Sapporo van start ging, werd niet verwacht dat Seidel bij de snelste finishers zou horen. Onder de atleten aan de startlijn bevond zich het Keniaanse duo, de huidige wereldrecordhouder marathon Brigid Kosgei en tweevoudig wereldkampioen halve marathon Peres Jepchirchir, evenals tal van lopers met snellere snelheden en meer indrukwekkende marathon cv’s.Verbazingwekkend – wonderbaarlijk zouden sommigen zeggen – stormde Seidel naar een bronzen medaille in 2:27:46 – slechts 20 seconden achter de winnaar, Jepchirchir.Het betekende een ongelooflijk einde van een reis van eerste marathon naar Olympische marathon – en derde ooit vrouwelijke Olympische marathon medaillewinnaar uit de VS – in slechts 18 maanden.

Bron Olympic.com


Vertaald door hardloopnieuws

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd