Ad
< terug

Monsterman

En ja, het lijkt er nu echt van te komen. Het FBK wordt verbouwd tot ballentent en de atletiek heeft het nakijken. Weer een nieuw argument om als Twentenaar toch maar fan van Feyenoord te blijven. In Rotterdam halen ze het niet in hun hoofd om de Nieuwe Maas tot zwembad te verbouwen als het plaatselijke dameswaterpoloteam kampioen wordt. Geen effectieve maatregel. In Hengelo hebben ze nooit van marketing gehoord. De nieuwe column door Jitze Weber

21 januari 2014 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

En ja, het lijkt er nu echt van te komen. Het FBK wordt verbouwd tot ballentent en de atletiek heeft het nakijken. Weer een nieuw argument om als Twentenaar toch maar fan van Feyenoord te blijven. In Rotterdam halen ze het niet in hun hoofd om de Nieuwe Maas tot zwembad te verbouwen als het plaatselijke dameswaterpoloteam kampioen wordt. Geen effectieve maatregel. In Hengelo hebben ze nooit van marketing gehoord. Had het FBK-stadion omgedoopt tot FD-stadion en het Financieel Dagblad zou er ongetwijfeld een artikel aan gewijd hebben. Gaat dat zo? Volgens mij worden er in Twente een paar stevige denkfoutjes gemaakt. Het is hier een leegloopgebied en dat is al genoeg reden om de loopsport te stutten. Zo kunnen we hier tenminste nog wegkomen als de weelderige begroeiing de steden langzaam maar zeker overwoekert. Heel begrijpelijk dat het ANWB-bord langs de A1 door graffitispuiters werd bewerkt en jarenlang sprak van “Hengalones. Nu de krimp toeslaat en het Twentekanaal al gegraven is, weten bestuurders niet meer wat ze moeten verzinnen om de mensen bezig te houden en de eindjes aan elkaar te knopen. De graffiti is verwijderd en dus is er geen werk meer. Stork is na een eerbaar bestaan opgesplitst in werkmaatschappijtjes met als uitkomst dat je nu overal Siemens leest als je Hengelo binnenrijdt met de trein. De infrastructuur rond het station wordt zo vaak verbouwd dat je haast een baret nodig hebt om iemand van de trein te halen. Heemaf werd museum, de katoenspinnerij een fitnesscentrum en Signaal wordt eindeloos doorverkocht. Nu ook nog het FBK. Ooit had Hengelo een denksportcentrum, vlak naast het FBK, nadenken is ook al overbodig geworden zeker. Tijd voor ome Joop.

Twentse leu, leuke leu en daarom zo gemakkelijk te manipuleren. Signaal kan echt niet open blijven als er weer een nieuw onrendabel vliegveld bij komt en als zij dan de spullen mogen leveren. Dat geldt ook voor een stadion voor vrouwen met ballen. Te hoog oplopende testosteron is iets waar de atletiek wel raad mee weet : opereren. Omdat het clublied van FC-Twente begint met “Een maal zullen wij kampioen zijn”, moest het vrouwenvoetbal het na dat ene kampioenschap verder maar waarmaken. Dat lukte, gefeliciteerd nog. Twee maal kampioen worden lukt alleen maar als je de feodale cultuur de rug toekeert en zoiets gaat in Twente uiterst moeizaam. De textielbazen zijn vervangen door mennekes die Kalkar tot pretpark verbouwen, een schuld van 20.000.000 tot sociaal project verklaren en het maar zelden echt ergens over eens kunnen worden. Een fusie met Enschede zou als Twentestad de vierde stedelijke agglomeratie van Nederland zijn geworden. Het ging niet door. Ze liggen elkaar niet, Enschede en Hengelo, Harlingen en Franeker, Rijnsburg en Katwijk, Amsterdam en Rotterdam, wie biedt er meer? Waar liggen in de sport de grenzen tussen gezonde rivaliteit, solidariteit, economische belangen en cultuur? Tussen voetbal en atletiek? Moet moeder het bos maar in zodra de kleintjes achter een balletje aan kunnen rennen? Is dat de moderne visie? Arm Hengelo, arm Enschede, iedereen wil in Amsterdam wonen. Eindeloos rondjes Oosterpark rennen in je hoofdstedelijke kloffie, dan is Twente toch mooier. Hoe houden we de Twentenaren van het verdwalen af? Een stedenfusie zou financieel genoeg onderhandelingsruimte hebben geboden om tot boomtown uit te groeien want wat in het westen zo schaars is, is hier nog ruim voorhanden : technische kennis, ruimte, rust, werknemers die niet al te snel staken en ondanks de malaise weinig verloedering.

Het wordt stiller op de A1. De busjes met tegelzetters rijden minder vaak, het is crisis. De meeste vrachtwagens denderen door, bij Bentheim erin en bij Holten eruit. Een prachtig atletiekstadion moet nu wijken voor de sub-locatie van een middelmatige voetbalclub. De moeizaam opgebouwde status van de FBK-Games doet ineens niet meer ter zake. Tot in Shanghai weten mensen waar Hengelo ligt, dankzij de FBK-Games. FC-Twente kennen ze daar ook, als club om op te gokken. Waar is het vitale Hengelo van weleer? De poptempel heet metropool, maak het waar! Doe eens iets wat anderen niet doen, houd die mooie wedstrijd overeind en gun de topatletiek een plaats met weinig wind. Hengeler weend.

Bij het aanleveren van deze column werd de schrijver door de actualiteit achterhaald. FC Twente voorzitter Joop Munsterman ziet af van de verbouw van het FBK Stadion

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *