Ad
< terug

Motivatie nodig? 10 gezondheidsvoordelen van hardlopen

4 maart 2019 (0 reacties)

Geschreven in samenwerking met Pricewise

Hardlopen: het is een van de meest populaire sporten in de moderne maatschappij en dat is goed nieuws! Hardlopen is namelijk goed voor een heleboel dingen. Mocht je een keer moeite hebben om je sportschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan lees dan nog eens de volgende voordelen door:

1. Verbeterd denkvermogen

Waarom regelmatig sporten goed is voor de geest, is nog niet met zekerheid te zeggen. Dat het goed is, is wel bewezen. Waarschijnlijk heeft het te maken met de bevordering van de bloedsomloop die ervoor zorgt dat de hersenen meer zuurstof ter beschikking krijgen.

2. Minder stress

Wanneer je aan het hardlopen bent, maak je endorfine aan. De aanmaak van enforfine geeft je niet alleen een goed gevoel, bij hardlopen ook wel omschreven als de runner’s high, maar zorgt er ook voor dat zowel tijdens als na het sporten je stressniveau daalt.

3. Minder kans op hartziekten

Er zijn veel verschillende factoren die het risico op hartziekten kunnen vergroten, maar met hardlopen verlaag je de kans op enkele gezondheidsrisico’s. Zo verlaagt hardlopen je bloeddruk, je cholesterolgehalte en het verlaagt de kans op diabetes en aderverkalking. Daarnaast zul je makkelijk vet kunnen verbranden.

4. Goed in je vel

Neerslachtige gevoelens kunnen een stuk minder sterk worden door regelmatig te sporten. Dit is te danken aan de fenylethylamine die je lichaam aanmaakt terwijl je sport. Regelmatig een half uur hardlopen op ongeveer 70% van je vermogen is ideaal.

5. Minder menstruatiepijn

Dankzij de endorfine die vrijkomt door het hardlopen zullen PMS en menstruatiepijn dragelijker worden. Hiervoor is het wel belangrijk dat je regelmatig sport.

6. Actiever in bed

Uit onderzoek blijkt dat mensen meer zin krijgen in seks door regelmatig hard te lopen. Dit kan toe te schrijven zijn aan het feit dat je door te sporten een positiever beeld krijgt van je lichaam.

7. Veel calorieën verbranden

Hardlopen is een geweldige activiteit wanneer je graag veel calorieën verbrandt. Bovendien zal je spiermassa toenemen. Spieren hebben op hun beurt ook in rust meer calorieën nodig. Wanneer je spieren opbouwt zal je buiten het sporten om dus ook meer calorieën verbranden. Zo zul je als je wilt afvallen door hardlopen sneller op je ideale gewicht uitkomen.

8. Minder kans op zwangerschapskwalen

Door te sporten tijdens de zwangerschap houd je jezelf gezond. Door te hardlopen zul je bijvoorbeeld minder kans hebben op bloedarmoede, spataderen, constipatie, vermoeidheid en zwangerschapsdiabetes.

9. Het is goed voor je botten

Om je botten door de jaren heen sterk te houden is het belangrijk ze te belasten. Hardlopen is hiervoor de aangewezen sport, aangezien je botten tijdens deze activiteit je gewicht dragen.

10. Een positiever lichaamsbeeld

Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig sporten zorgt voor een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Naast het feit dat je vet verbrandt, zal je je lichaam ook anders gaan bekijken doordat je ervaart hoeveel je ermee kunt.

Verzekering

Hoewel hardlopen veel voordelen biedt voor de gezondheid kun je, net als bij iedere andere sporten, ook blessures oplopen. De fanatieke hardloper doet er goed aan een zorgverzekering te kiezen die een voordelige aanvullende verzekering biedt voor fysiotherapiebehandelingen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd