Ad
< terug

Mulholland Drive

“Sommige scenarios worden geschreven als de film al draait. Dat dat net zo goed een goede volgorde kan zijn dan wat meestal als de juiste volgorde wordt gezien zie je vaak terug in de sport. Zeker, topsporters worden geboren en recreanten worden gemaakt. Met goede genen ben je een heel eind en met een combinatie van goede genen, drive en de juiste setting haal je de top. Talentherkenning is niettemin iets anders dan genen tellen”. De nieuwe column van Jitze Weber

21 januari 2014 (0 reacties)

All along the Watchtower

Door Jitze Weber


Jitze Weber schrijft voor hardloopnieuws.nl zijn column “All along the Watchtower”.

Sommige scenarios worden geschreven als de film al draait. Dat dat net zo goed een goede volgorde kan zijn dan wat meestal als de juiste volgorde wordt gezien zie je vaak terug in de sport. Zeker, topsporters worden geboren en recreanten worden gemaakt. Met goede genen ben je een heel eind en met een combinatie van goede genen, drive en de juiste setting haal je de top. Talentherkenning is niettemin iets anders dan genen tellen. Het begint al met het moment. Als iemand al getraind heeft is talentherkenning moeilijk. Het talent wordt dan immers gecamoufleerd door de training die het heeft ondergaan. Drive is variabel. Een lastige factor die bijna dagelijks fluctueert, maar waar toch wel een globale peil op te trekken valt. Een soort gemiddelde, als het weer. Het kan vriezen of het kan dooien , maar in ons Hollandse geval blijven we voorlopig met een zeeklimaat zitten en dat heeft voor- en nadelen. Setting bedoel ik heel breed. Setting is bijv. ook dat je talent hebt voor de sprint, maar dat je ouders je liever zien voetballen. Sprinten kan altijd nog na de onvermijdelijke kruisbandscheuring want bij sprinten hoef je alleen maar rechtdoor, even niet in aanmerking nemend dat sprinten wel erg hard gaat. Setting is ook schaatsgenen hebben zonder schaatsen, iets waar je heel wat krantenwijken voor moet lopen om het zelf op te lossen en meer dan 60 km/week lopen is niet goed voor langebaanschaatsers. Setting kan dus een zeer beperkende factor zijn op de loopbaan van de topsporter.

Gelukkig hebben we dan altijd Darwin nog. Hij legt onweerlegbaar uit hoe het zit met de doelloosheid in de evolutie en hoe de selectie gestuurd wordt. Dat vraagt aandacht voor details en helicopterview en dat is slechts weinigen gegeven. Topsport is in het gewone leven slechts een detail en daar moeten we dus goed op letten. De helicopterview ontbreekt in de topsport. Nou ja, echte toppers daargelaten. Darwinistisch gezien is het eigenlijk niet zo verbazingwekkend dat de choreograaf van Usain Bolt vermoord is en niet Bram Wassenaar. Sprinters moeten over een meer dan uitstekende coördinatie beschikken en dat talent optrainen tot een wereldtijd op de 100 meter vraagt een goede choreograaf. Tegelijkertijd schuilt achter het F2B-talent een iets grotere ontsporingskans. Daarom trainen sprinters er ook op binnen de lijnen te lopen. Dat is voor een sprinter moeilijker dan voor een 10 km-loper en daarom mijdt een sprinter de bocht.

Buitensporige heethoofdigheid komt bij gebrek aan lange vezels wat vaker voor en dat zou zo maar weer de revival van gestalt kunnen inluiden, ware het niet dat dat buiten het mentale modebeeld van deze tijd valt. Nu ga ik het omdraaien. Voor een evenwichtig beeld is dat vaak nodig. De 100 meter is korter dan de 10 kilometer omdat je voor het lopen van een 10 km. bochten moet nemen. Ik hoor u al schamper lachen, maar dat is wel de denkwijze waar grote gedachtes uit voortkomen. Een topper begint niet met de hardloopbrochure van de Atletiekunie, hij loopt. Een topper is kwetsbaar. Its lonely at the top” zong Randy Newman toen hij er was. Hoe gevaarlijk het kan zijn om de top te bereiken heeft al menigeen ervan weerhouden een poging te doen.”Sie dut moar, heinig an”. Dat hoor je in mijn regio veel. Gemiddeld normaal, daar haal je de top niet mee, maar als de Russen waren gekomen hadden ze koffie gekregen, net als Napoleon en dan blijft er meer heel dan met oorlog. In het gebied van mijn roots heb je andere spreuken : ” In lyk man is in ryk man”. Dat is waarschijnlijk de financiële vertaling van de noodzaak dijken te bouwen tegen het wassende water. Daar zouden alle Verenigde Staten nog van kunnen leren. Ja, nu wel, maar datzelfde kapitalisme hielp hele volksstammen uit de armoede en laten we dus geen short people worden.

Uit voorgaand onsamenhangend betoog kun je concluderen dat er toch iets meer uit doorschijnt dat verband houdt met topsport nl. geld en uw vindplaats op Google-maps. Het aantal onzekerheden neemt toe naarmate je je ergens in verdiept en kennis is iets raars : hoe meer je weet hoe minder je begrijpt. Elk antwoord levert tien nieuwe vragen op.Terug naar de film waarin wij acteren : hardlopen. Nederland gaat in de recessie. Veel hardlopers en weinigen die echt hard lopen. Voor lopers als ik maakt het allemaal weinig uit, ik ben maar een modaal koplopertje. Ook in jaren dat je Nederlands marathonkampioen kunt worden in een tijd van 2.19 blijft hardlopen wat mij betreft interessant. Die recessie komt natuurlijk omdat wij in Nederland vaak voorop lopen met belangrijke ontwikkelingen. Het kapitalisme is hier min of meer uitgevonden en het heeft ons geen windeieren gelegd en zonder wind konden de zeilen van de V.O.C. niet bollen, dus laten we blij zijn met tegenwind. Goed voor de natuurlijke selectie en elke coach of trainer weet dat je van verliezen meer leert dan van winnen.

Inmiddels vriest het en dan gaan mijn gedachten langzaam van laufen naar eislaufen. Spijtig is dat ik het bij de tv mag beleven vanwege een darminfectie. De Kerst is weer voorbij en dat brengt hoop. Een hele hoop ijs hoop ik. Een welkome afwisseling waarvan zeker is dat hij nooit lang duurt. Als eerste training na het ziek zijn kies ik toch maar voor een duurloopje. Dat geeft een gevoel van bedrijfszekerheid. Nu het einde van het jaar nadert en het meelbieten alom tiert nog maar een raadseltje : Weet u de overeenkomst tussen een sprinter en een wijnstok ? Wie het het eerst raadt heeft gewonnen.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *