< terug

Obsessief hardlopen: app moet aantal blessures verminderen

14 december 2018 (0 reacties)

Een beetje hardlopen? Daar is niks op tegen. Het is gezond, plezierig en ontspannend. Vanuit die gedachte is een groot deel van Nederland aan de sport verslingerd geraakt. Maar hoe komen we dan toch aan al die hardloopblessures? En hoe komen we er weer vanaf? Misschien dat hoogleraar sportpsychologie Jan de Jonge met een groep onderzoekers van de TU Eindhoven meer licht over dat onderwerp kan laten schijnen, als de definitieve resultaten van de studie ‘Take a mental break?!’ volgend jaar gepresenteerd worden.

Van recreatief naar obsessief, van leuke hobby naar semiprofessionele beoefening. Het lijken werelden van verschil, maar Jan de Jonge weet uit eigen ervaring hoe dicht het soms bij elkaar kan liggen. “Ik ben naast hoogleraar Sportpsychologie ook fanatiek hardloper en heb verschillende halve en hele marathons gelopen”, vertelt hij. “Ik geef daarnaast hardlooptrainingen bij CIKO’66 in Arnhem. Ik zie dan hoe de passie van lopers ongemerkt kan doorslaan in obsessief gedrag. Van daaruit zie je dan weer blessures ontstaan.”

Kostenpost
Wat heet. Uit cijfers over 2014 van VeiligheidNL blijkt dat het aantal hardloopblessures zo’n 710.000 bedraagt. Dat kost de samenleving zo’n 10 miljoen euro. Geen wonder dat ZonMw, de subsidieverstrekker van de overheid, een call plaatste voor onderzoek naar de oorzaken van sportblessures. Vanuit die call is ook Take a mental break?! van De Jonge en zijn groep onderzoekers van de TU Eindhoven ontstaan. Luuk van Iperen is de onderzoeker die dit promotieonderzoek uitvoert.

“Ik ben al geruime tijd geïnteresseerd in de rol van het mentale aspect in de sport en doe daar al enkele jaren onderzoek naar”, zegt De Jonge. “Zo heeft Yannick Balk bij ons promotieonderzoek gedaan naar het mentale herstel van topsporters. Door de call van ZonMw hebben we het nu groter getrokken en zijn we ook naar de breedtesport gaan kijken.”

“We zien dat de obsessieve passie voor hardlopen gaat overheersen – in negatieve zin – door rigide denken en ongecontroleerd gedrag”

Obsessie
TakeAMentalBrakeJanDeJonge-2De term breedtesport zegt daarbij niks over het fanatisme van de deelnemers. Dat kan net zo groot zijn als in topsport en misschien juist daarom wel voor de nodige problemen zorgen. “Onze centrale vraag is wat de relatie is tussen mentaal herstel en passie bij recreatieve hardloopblessures.

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *