< terug

Oost-Afrikanen heersen in WK cross Kampala

Het wedstrijdprogramma van het WK cross in Kampala kende zondag op alle wedstrijdonderdelen uitstekende winnaars. De Oost-Afrikaanse suprematie werd ook dit jaar niet doorbroken.Gert Brienne doet verslag van wedstrijden waarin een groot aantal atleten met verschijnselen van totale uitputting finishten.

27 maart 2017 (0 reacties)

Start_mannen
Foto's en tekst  door Gert Brienne

Bekijk hier de uitslagen

Het wedstrijdprogramma van het WK cross in Kampala kende zondag op alle wedstrijdonderdelen uitstekende winnaars. De Oost-Afrikaanse suprematie werd ook dit jaar niet doorbroken.Gert Brienne doet verslag van wedstrijden waarin een groot aantal atleten met verschijnselen van totale uitputting finishten.

Relayteam_Kenia

 

Teamrelay met mixed teams
De teamrelay was ook dit jaar interessant met de mixed teams die aan de start stonden.
Klokslag 14:00 sprintte Asbel Kiprop voor Kenia, hij kwam uit in de "mixed relay" wedstrijd. Na een rondje van twee kilometer gaf hij het polsbandje (met daarin de timing chip) over aan Winfried Mbithe. Mbithe werd vierde op de 1500 mtr in 2016 tijdens het WK voor junioren. De voorsprong op grote concurrent Ethiopië was zes seconden na de eerste ronde en toen Winfried haar twee kilometer had gelopen was die opgelopen tot vijftien seconden. Achter Kenia streden Ethiopië, Uganda en Turkije om de rest van het podium. Bernard Koros hij werd vorig jaar vierde in de 1500 mtr finale van het WK voor junioren, was de derde Keniaanse loper.Ethiopië had zijn beste twee lopers voor de finale bewaard. Kelecha, de 3000 mtr indoor wereldkampioen, verkleinde het gat met Kenia tot tien seconden. Genzebe Dibaba, de 1500 mtr wereldrecordhoudster, moest het opnemen tegen Beatrice Chepkoech Chepkoech werd vorig jaar vierde in de Olympische finale van de 3000 mtr steeplechase. Het lukte Dibaba niet en Kenia won het eerste goud in Uganda met acht seconden voorsprong. Ethiopië werd tweede en Turkije won het brons voor Uganda. Het gastland werd naderhand gediskwalificeerd. Uganda had kort voor de start gezien dat alle landen begonnen met een mannelijke loper. Ze besloten toen hun startvolgorde aan te passen en ook te starten met een man, echter dat was niet volgens de regels en dus volgde diskwalificatie.

 

IMG_1471
De Oegandese junioren wereldkampioen cross Kiplimo

Junioren
Vervolgens was het de beurt aan de juniorenwedstrijden voor atleten onder de 20 jaar. De zes km bij de junioren dames werd gewonnen door Ethiopië. De junioren heren wedstrijd zorgde voor veel vreugde bij het thuisland. Jacob Kiplimo bezorgde Uganda het crosscountry goud. Het was de eerste keer in de 42-jarige historie van het WK XC dat Uganda goud won en de fans langs de kant waren super blij evenals Kiplimo die na de finish de tribune op ging om de hand van de Ugandese president Museveni te schudden.

 

FinishWK

Dames
Bij senioren dames was Kenia in de 10 km wedstrijd oppermachtig. De nummers één t/m zes waren allemaal Keniaans en zelfs plaats zeven was voor een dame die geboren was in Kenia.De weercondities in Kampala waren zwaar. Het was midden op de dag en de zon stond volop te schijnen, de temperatuur was 26C en daarbij voelde het ook nog vochtig.Na de finish was het een waar slagveld met veel atleten die totaal uitgeput op de grond lagen. Ook Irene Cheptai,de Keniaanse winnares, was helemaal op. Na de finish zakte ze in elkaar en het leek even of ze bewusteloos was, maar een flesje water zorgde er enige tijd later voor dat ze toch weer kon gaan staan. Het was de eerste grote titel voor Irene Cheptai die in voorgaande WK XCs als tiende en zevende was gefinisht. De winst afgelopen Februari tijdens de Keniaanse XC-trials gaf al aan dat ze in goede vorm was. Met de winst van Cheptai was er ook Nederlands succes want Irene heeft Michel Boeting (One4One Sports) als manager.  Zilver en brons werd gewonnen door Alice Aprot, tiende in Rio tijdens de Olympische  10.000 mtr finale) en Lilian Rengeruk, de nummer twee van de Keniaanse XC trials.De 1500 mtr kampioen van Rio Faith Kipyegon finishte als vierde en had wellicht een podium plek verwacht. Toch won ze ook een gouden medaille. De eerste vier finishers bepalen het resultaat voor het landen Team klassement. Goud Kenia, Zilver Ethiopië en Brons voor het damesteam van Bahrein.

 

IMG_1493

Cheptai totaal uitgeput na de finish

 

4a8cfe12-c12a-453c-b668-e3a7dc25f191

Kamworor wordt voor de tweede keer wereldkampioen cross

Mannen
Daarna waren de senioren heren aan de buurt voor hun tien kilometer. Alle ogen waren gericht op Geoffrey Kamworor uit Kenia die twee jaar geleden cross kampioen was geworden in China.Hij was er vorig jaar in geslaagd om zijn halve marathon WK titel te prolongeren in Cardiff. Zou het hem ook lukken om voor de tweede achtereenvolgende keer wereldkampioen xc te worden? Daar dacht de 20 jarige Joshua Cheptegeim, de nummer zes in Rio tijdens de 10.000 mtr finale, anders over. Toen hij na zo'n vijf kilometer alleen op kop liep ontplofte het publiek van vreugde. De aanmoedigingen waren oorverdovend en Uganda was zich al aan het opmaken voor het tweede goud. Met het ingaan van de laatste ronde had hij 12 seconden voorsprong op Kamworor. Plotseling werd het publiek een stuk stiller want met nog slechts 700 mtr tot de finish stortte Cheptegei helemaal in. Hij kon bijna niet meer op zijn benen staan. Hij waggelde de laatste meters en het was een wonder dat hij nog is gefinisht. Hij werd uiteindelijk dertigste en dat bleek net genoeg voor de derde plaats in landenklassement. Kamworor liep de laatste 700 mtr solo naar de finish. Barsoton won het zilver en Abadi Hadis uit Ethiopië het brons. Ondanks het Keniaanse goud en het zilver in de individuele resultaten werd het landenklassement gewonnen door Ethiopië gevolgd door Kenia en brons dus voor Uganda dankzij het doorzettingsvermogen van Cheptegei.

IMG_1314

Cheptegei op weg naar een stunt die net voor de finish mislukt

Groeten uit Uganda, over 2 jaar is er weer een WK Cross Country dan in Aarhus, Denemarken. Misschien doen er dan ook weer Nederlandse atleten mee. 

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *