Ad
< terug

Organisatie Enschede marathon tevreden over vernieuwingen (foto’s)

14 april 2019 (0 reacties)

ENSCHEDE – Het was, tot opluchting van zowel de organisatie als de hardlopers, afgelopen zondag een stuk minder warm dan vorig jaar, toen tijdens de Enschede Marathon de temperatuur opliep tot ver boven de twintig graden. De gunstige omstandigheden – droog, een temperatuur of tien en zo nu en dan een zonnetje – zorgden ervoor dat er bij alle afstanden van de Enschede Marathon prima tijden werden gelopen en er relatief maar weinig uitvallers waren.

Chepkwony
Chepkwony wint in een nieuw parcoursrecord

Dat betekende dat er na afloop op zondagmiddag duizenden tevreden lopers en hun supporters rondliepen op het Van Heekplein, dat dit jaar voor het eerst sinds jaren weer fungeerde als start- en finishgebied. Het feestje werd gecompleteerd met een parcoursrecord bij de dames, dankzij Keniaanse Caroline Chepkwony die een tijd liep van 2.27.00 die met 2.27.59 op naam van haar landgenote Sarah Jebet stond. En zo kan de 51e Enschede Marathon in de boeken worden bijgeschreven als een zeer succesvolle editie, met naast de snelle looptijden volop sfeer en gezelligheid. Sandra Melief, eventmanager van de Enschede Marathon, blikt dan ook “trots en tevreden” terug op de editie van afgelopen zondag. “We proberen er steeds meer een echt Enschedees evenement van te maken, gedragen door de hele stad

Podium dames marathon
Podium dames

Vernieuwen
Na 51 edities – waarmee de Enschede Marathon de oudste marathon van Nederland en zelfs van West-Europa is – blijft de Enschede Marathon zich vernieuwen. “Dat vinden we heel belangrijk”, zegt Melief. “Zo hebben we het parcours op diverse punten aangepast zodat de lopers onderweg meer ruimte hadden en zijn we op zaterdag gestart met een gloednieuw evenement: de Twee van Enschede, een recreatieve loop van twee Engelse mijl, dus 3,2 kilometer. Deze laagdrempelige wedstrijd organiseerden we samen met Menzis, Sportaal en Alifa, en dat werkte: er stonden heel wat mensen aan de start die nog nooit aan een loopevenement mee hadden gedaan. Geweldig om te zien!”

Verhuizing Van Heekplein
Een andere belangrijke vernieuwing dit jaar was de verhuizing van het start/finishgebied naar het H.J. van Heekplein. “We merkten dat de start en finish met bijbehorende tenten te ver weg lagen van het Van Heekplein, terwijl daar de lopers na afloop samenkomen”, legt Melief uit. “Door de start en finish te verplaatsen naar het Van Heekplein ontstond er niet alleen meer contact tussen lopers, sponsoren en publiek, maar ook nog meer gezelligheid en sfeer.” 

Geart Jorritsma
Geart Jorritsma debuteert met winst in de Enschede marathon.

Record

Aan het totale aantal deelnemers was te zien dat ook de hele marathon onverminderd populair blijft in Enschede. “Dit jaar stonden er iets meer dan het recordaantal van vorig jaar aan de start”. De deelnemers komen overigens niet uitsluitend uit de regio, zegt Melief. “Nee, ze komen ook van ver daarbuiten. Dit jaar telden we maar liefst 25 verschillende nationaliteiten. Ook opmerkelijk is de sterke toename van lopers uit Duitsland” Het lijkt erop dat de parcourswijziging van vorig jaar – waarbij de UT, de Grolsch Veste en het Van Heekpark in de route werden opgenomen – gunstig heeft uitgepakt. “We hebben bij het vaststellen van het vernieuwde parcours goed geluisterd naar de wensen van de lopers en dat betaalt zich nu terug.”

Johan Fagerberg
Zweed Johan Fagerberg wint halve marathon
Stef Simons
Klik op het album voor alle foto’s

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *