< terug

Overzomeren

In Moskou is het gedurende de zomermaanden vaak nogal stilletjes. Je zag het tijdens het WK-atletiek ook weer. Kalmpjes kabbelt het water van de Moskwa tegen de oevers. De Moskovieten zijn naar hun datsja en de atletische zomergasten hadden dit jaar hun plaats in de stad ingenomen tussen de toeristen en de onmisbare achterblijvers. Het WK werd, ook op de Nederlandse televisie, mooi in beeld gebracht. Altijd boffen als een kampioenschap in Europa gehouden wordt want dan hoeven we niet steeds het bed uit om rechtstreeks alles te volgen. De Nederlandse ploeg heeft het bijzonder goed gedaan. Jammer dat het met Butter weer mis ging.

31 augustus 2013 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

In Moskou is het gedurende de zomermaanden vaak nogal stilletjes. Je zag het tijdens het WK-atletiek ook weer. Kalmpjes kabbelt het water van de Moskwa tegen de oevers. De Moskovieten zijn naar hun datsja en de atletische zomergasten hadden dit jaar hun plaats in de stad ingenomen tussen de toeristen en de onmisbare achterblijvers. Het WK werd, ook op de Nederlandse televisie, mooi in beeld gebracht. Altijd boffen als een kampioenschap in Europa gehouden wordt want dan hoeven we niet steeds het bed uit om rechtstreeks alles te volgen. De Nederlandse ploeg heeft het bijzonder goed gedaan. Jammer dat het met Butter weer mis ging. De tegenvaller van Rotterdam lijkt niet helemaal te zijn doorvertaald in een nieuwe aanpak. Eigenlijk heel moedig dat hij toch nog van start ging. Je weet het immers nooit. Problemen komen bij getrainde marathonlopers vaak in de laatste weken die aan de wedstrijd vooraf gaan. Dat is ook niet zo vreemd als je de inhoud van een marathonvoorbereiding bekijkt.

Vanuit een periode met steeds meer kilometers op een lage intensiteit ga je de snelheid trainen, als het goed is verloopt die accentverschuiving niet al te schokkerig. Voorwedstrijden. Dan komt het ergste, het taperen. Weinig trainen, goede voeding en een balans zoeken tussen de oplopende stress ten gevolge van de relatieve rust en de noodzaak om fysiek de supercompensatie vorm te geven. Bij iedereen gaat het anders. De richtlijnen van Medvejev moeten voor elk karakter anders geïnterpreteerd worden. Er zijn marathonlopers die de rust voor de wedstrijd zo slecht verdragen, dat het de vraag is of veel gas terug nemen wel tot resultaat leidt. Weinig marathonlopers genieten van de laatste week voor de wedstrijd. Rusten is trainbaar zoals belasten dat ook is. Zoeken naar hoe het individueel het beste uitpakt kan door tijdens de voorbereiding op een marathon af en toe eens andere accenten te leggen. Dat is het belang van ervaring. Kamiel Maase maakte tijdens zijn voorbereiding op het WK in Parijs nog wel eens weken van 130 km. , kort voor de wedstrijd. Dat kan ten koste van de snelheid gaan op de dag dat het echt moet gebeuren, zeker als het om 10 km. op de baan gaat. Mentaal kunnen die vele kilometers wel goed werken. Er zijn ook marathonlopers die de laatste week voor de wedstrijd vrijwel niets doen. Je kunt de afbouw vanuit de vp-2 niet straffeloos verlengen omdat snelheid even snel gaat als dat het komt. Een piekmoment wordt niet bereikt met vier weken nagenoeg niets doen.

Het grootste succes van de Nederlandse ploeg in Moskou vond ik de eenheid die de ploeg uitstraalde. Het leek zelfs regelmatig een vrolijke boel. Of dat nu kwam door die twee medailles weet ik niet, het kan ook andersom. Finaleplaatsen, goede resultaten, het was leuk om naar te kijken. Als klein landje moet je ook niet al te veel willen. Naar verhouding draaien we gewoon goed mee.

Hardlopen op de weg is natuurlijk de dominante factor binnen de atletiek in Nederland en niet alleen hier. Wereldwijd is lopen op de weg nog steeds groeiende. Dat zou best wat meer mogen worden meegewogen bij de samenstelling van de onderdelen tijdens een WK. Het WK halve marathon kan op het parcours van de hele. Een Ekidenloop , een cross tijdens de winterspelen. Er kan af en toe best aan de inhoud gesleuteld worden. Waarom kan het WK 100 km. niet tijdens het grote toernooi gelopen worden? Ik denk niet dat ze dat in Winschoten heel erg vinden.

Opvallend hoe schoon iedereen is dit jaar. Zowel de Tour als het WK-atletiek, voor wie het gelooft zit er vooruitgang in de jacht op verboden middeltjes. Af en toe werd er pro forma een niet al te belangrijk krachtpatsertje betrapt. Als de dopingcontroleurs iets hebben laten zien de afgelopen tien jaar, dan is het wel dat het hele systeem niet gewerkt heeft. Niemand in de topsport heeft er belang bij dat het ooit wel werkt. Let daarbij vooral op wie nooit positief getest werden en later toegaven van alles te hebben gebruikt. Vanuit Köln moesten we horen hoe het moest en dat de DDR een boevenbende was. Nu blijken de Wessies dezelfde gekkigheid te hebben uitgehaald. Al dat hypocriete gehakketak. Het is allemaal peperduur. Er bestaan natuurlijk gradaties in hoe bont je het kunt maken. Armstrong was natuurlijk erg, maar om nu te zeggen dat het een slechte wielrenner was gaat wel wat ver. Hij had zijn doping blijkbaar beter georganiseerd dan de anderen die ook gebruikten om maar mee te kunnen komen en een kans te maken. Ellen van Langen gelooft er nog in dat de atletiek redelijk schoon is. De feiten vertellen andere verhalen en ja hoor, ze zijn allemaal regelmatig getest en zelden betrapt. Dat zegt overduidelijk helemaal niets meer. De sport is de WADA al weer drie generaties chemicaliën voor. Lachen toch, dat genenpaspoort. Mij zou de lol vergaan. Bij het kijken naar sport maakt het mij niets meer uit. De spelregels zijn te star om het spel te beteugelen. Het ging toch om winnen?

Denk nou niet dat ik denk dat er altijd en door iedereen op grote schaal gedeald wordt. Trainen blijft toch de belangrijkste factor als het talent eenmaal vaststaat. Hoe verder je komt, hoe groter de weerstand. Atleten zouden de vrijheid moeten hebben daarin hun eigen keuzes te maken. Zeker als je tussen de duurloopjes door de grote mogendheden op tv ziet knoeien met hun rol als politieagenten van deze wereld. De Veiligheidsraad, de WADA, de mensheid…. we maken er een zootje van, maar de meeste mensen doen hun stinkende best er iets van te maken. Soms lukt dat.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *