Ad
< terug

Promotie op het spel bij EK landenteams

8 augustus 2019 (0 reacties)

De Nederlandse ploeg start in het Noorse Sandnes met de intentie om te promoveren naar de Super League. Een lastige opgave, aangezien door de nieuwe indeling van 2021 slechts één land promoveert. Dafne Schippers en Sifan Hassan ontbreken in de Nederlandse equipe. Schippers heeft na een lange reeks van wedstrijden een trainingsblok ingepland, Hassan is op hoogtestage. Ook zonder Schippers en Hassan zijn er zeker kansen voor Nederland.

Super League terug van twaalf naar acht landen

De landencompetitie ziet er vanaf 2021 anders uit. Slechts acht landen zien we in 2021 terug in de Super League. Dat betekent dat er dit jaar maar liefst vijf ploegen degraderen vanuit de hoogste divisie terwijl vanuit de divisie waarin Nederland uitkomt slechts één land de weg omhoog bewandelt. Het maakt de opdracht er niet makkelijker op. Landen als Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Polen, Spanje, Italië en Oekraïne degradeerden nog nooit uit de Super League.  Rusland is nog altijd niet welkom, maar op het moment dat zij terugkeren is de top acht in Europa duidelijk. Voor landen als Noorwegen, Turkije, Wit Rusland en Nederland, die standaard pendelen tussen de Super League en de eerste divisie, is dit wellicht een gouden kans om nog een keer op het hoogste niveau te mogen acteren.

Verschil maken op de looponderdelen

Aan de hand van de entry list is het altijd leuk en nuttig om een voorzichtige prognose te maken. Voor de ploeg zal dat vanavond tijdens de team meeting gebeuren. Een blik op de inschrijflijsten leert dat Nederland vooral het verschil moet zien te maken op de korte looponderdelen. Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Lisanne de Witte hebben allen de beste tijd op hun naam staan. Dat geldt ook voor Nederlands Kampioen Hensley Paulina op de 100 meter.  De 4×100 meter ploegen zijn het bijna aan hun stand verplicht om de volledige 11 punten binnen te halen. Op de middellange afstanden is het wat lastiger in te schatten wat de kansen betreft aangezien het feit dat er bijna altijd sprake is van tactische races. Richard Douma (1500) heeft de afgelopen jaren aangetoond dit soort races prima aan te kunnen en Maureen Koster (3000) en Jip Vastenburg (5000) hebben wellicht meer baat bij een harde race om zo het klassenverschil in punten uit te kunnen drukken. Mike Foppen maakt zijn debuut op de 3000 meter die op zijn lijf geschreven lijkt. Een nieuw wapen in de Nederlandse ploeg is de sterke bezetting op de 400 meter horden. Nick Smidt en Femke Bol moeten in staat worden geacht om mee te doen voor de bovenste plaatsen. Nadine Visser kruist de degens met Europees Kampioen Elvira Hermann.  

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *