< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 10-11-2018: Zweeds dopinglab onder toezicht en crosskampioenschappen

10 november 2018 (0 reacties)

In Reykjavik (Ijsland) winnen de Deense Anna Emilie Möller en de Zweed Amanuel Gergis de Scandinavische crosstitels. Thuisfavoriete Anita Hinriksdottir finisht niet. Het Zweedse dopinglaboratorium in Stockholm mag van het Wereld anti-doping agentschap (Wada) bepaalde testen voorlopig niet meer uitvoeren. Drie atleten mogen voor Zweden uitkomen, nadat ze al jarenlang in het land wonen en lid zijn van een atletiekclub. De overstap naar een ander land is nu weer mogelijk, nadat de IAAF de regels heeft aangepast. Scandinavische atletiekberichten.

Scandinavische crosskampioenschappen in Reykjavik
Steepleloopster Anna Emilie Möller (De.) wint de 7500 meter cross bij de vrouwen in Reykjavik met 27.34 min. De eerste plaats in het landenklassement is voor Zweden. Anita Hinriksdottir (Ijsl.) gaat halverwege aan de leiding, maar zij haalt na een snelle start de finish niet. Er is ook een ‘DNF’ voor de Finse Annemari Kiekari. De loopster -inmiddels 41 jaar- heeft een herstart gemaakt. Onder haar meisjesnaam Sandell heeft ze eerder goud gewonnen bij de EK-cross bij de junioren en senioren. Er wordt in Ijsland gelopen op een bijna vlak rondje met zompig gras van 1500 meter. Het is redelijk goed weer met 7-8 graden en bewolking. De Ingebrigtsen-broers uit Noorwegen ontbreken, maar de mannenrace heeft een goede niveau bij de Noordse crosskampioenschappen. Amanuel Gergis (Zwe.) wint de 9000 meter met 28.55 min. voor Peter Glans (De.) en David Nilsson (Zwe.). Gergis zal op de EK in Tilburg in de leeftijdsgroep onder 23 jaar lopen. Bij de junioren winnen in Reykjavik de Finse Mona Korkealaakso (4500 mtr., 16.53) en de Noor Hakon Stavik (6000 mtr., 19.57).

Zweeds dopinglaboratorium onder verscherpt toezicht Wada
Gedurende zes maanden mogen bepaalde testen niet worden uitgevoerd in het Zweedse dopinglaboratorium in Huddinge (Stockholm). Dit heeft het Wada (Wereld anti-doping agentschap) bepaald. De accreditatie is nog niet ingetrokken, maar er is verscherpt toezicht. Er is nu ook gebleken, dat het Wada al sinds begin augustus met deze zaak bezig is. Bepaalde procedure’s zijn niet goed gevolgd. Hierdoor is het bijvoorbeeld misgegaan bij spierversterkende middelen zoals testosteron. Het is dan niet duidelijk of het lichaam dit aangemaakt heeft of dat het kunstmatig testosteron is. Het anti-dopinglab in Zweden mag bijna alle werkzaamheden blijven uitvoeren. Bepaalde testen worden nu uitbesteed aan een ander laboratorium.

Drie atleten mogen voor Zweedse ploeg uitkomen
De wereldatletiekbond IAAF heeft de regelgeving aangepast voor atleten die van nationaliteit veranderen. Dit maakt het nu mogelijk dat Nick Ekelund-Arenander (400 meter, voorheen Denemarken) en de langeafstandslopers Samrawit Mangstaeb en Adhanom Abraha (geboren in Eritrea) mogen uitkomen voor Zweden in de nationale ploeg en op internationale toernooien. Het zgn. Nationality Review Panel van de IAAF heeft groen licht gegeven. De afgelopen jaren is de overgang naar een ander land tijdelijk stopgezet in verband met ‘onsportieve’ misstanden. Er is nu een wachttijd van drie jaren ingesteld en atleten mogen voor hun 20’ste geen overstap maken.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *