< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 10-4-2020: Kritiek Zweedse bond na uitstel OS-limieten en B-test Europees kampioen Fsiha positief

10 april 2020 (0 reacties)

In Zweden is zeer kritisch gereageerd, nadat de wereldatletiekbond de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen heeft stilgelegd tot 1 december. Uiteraard is er begrip voor de uitzonderlijke omstandigheden door de coronacrisis. De ergernis is groot, dat er nu al een besluit genomen is, terwijl er heel misschien nog een EK, Diamond League-meetings en najaarsmarathons plaatsvinden. De B-test van Europees crosskampioen Robel Fsiha (Zwe.) is ook positief. Er is nog steeds niet bekend om welke verboden stof het gaat. Scandinavische atletiekberichten.

Ook B-test Europees crosskampioen Fsiha is positief

In februari zijn de eerste berichten verschenen over een positieve dopingtest van de Zweedse atleet Robel Fsiha (24). Dit is nu bevestigd met een B-test, die de loper zelf heeft aangevraagd. In december is hij Europees crosskampioen geworden in Lissabon. In november heeft Fsiha voor het eerst positief getest in Addis Abeba (Eth.). Het is nog steeds niet officieel bekend om welke verboden stof het gaat. Volgens de Zweed is de oorzaak “een pilletje tegen verkoudheid”. In februari is hij voorlopig geschorst en er zal nog een hoorzitting worden gehouden. Fsiha is in Eritrea geboren en hij heeft in 2018 een Zweeds paspoort gekregen. Het Zweedse anti-dopingprogramma zal worden aangescherpt voor sporters, die in het buitenland trainen. Atleten met een andere culturele achtergrond krijgen extra hulp en voorlichting is het plan.

Zweedse bond heeft kritiek op kwalificatieperiode Olympische Spelen (1)

World Athletics heeft een pauze vastgesteld voor het behalen van Olympische-limieten tot 1 december van dit jaar. Atleten, trainers en bestuurders begrijpen de uitzonderlijke situatie, maar er is ook veel kritiek. De Zweedse atletiekbond zal een protestbrief sturen, zodat de kwalificatieperiode verlengd wordt. Karin Torneklint, technisch directeur van de bond en oud-trainster van de Kallur-zusters, zegt dat de jacht op limieten belangrijk is om atleten gemotiveerd te houden. Er wordt ook gewezen naar geblesseerde atleten, die inmiddels hersteld zijn. Hun worden kansen ontnomen. Het is allemaal hoogst onzeker, maar het besluit betekent dat uitslagen van bijv. de EK, Diamond League-meetings en najaarsmarathons niet meetellen voor Olympische kwalificatie.

Zweedse bond heeft kritiek op kwalificatieperiode Olympische Spelen (2)

Torneklint van de Zweedse atletiekbond SFIF wijst ook naar de rankings. Die kunnen voor atleten van belang zijn om via omweg een Olympische ticket te behalen. Resultaten tot 1 december tellen nu niet mee. De bondscoach van de langeafstandslopers/sters Lorenzo Nesi heeft een uitgesproken mening: “Er is geen atleet, die dit een verstandig besluit vindt”. Als je in de Dubai-marathon van 2019 de limiet hebt gelopen mag je naar de Spelen, maar als je je kwalificeert in een van de grote najaarsmarathons telt dit niet, zegt hij. Er is te snel een besluit genomen, vindt Nesi. Hij adviseert zijn atleten om geen najaarsmarathon te doen, hoewel ze natuurlijk zelf de keuze moeten maken. De bondscoach vindt ook dat grote stadsmarathons, die nu voor het najaar in de agenda staan, zoals bijv. New York, Chicago, Berlijn en Londen ondergewaardeerd worden.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *