< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 11-9-2021: Sarah Lahti Zweeds kampioene halve marathon en Jakob Ingebrigtsen Noors kampioen 1500 meter

11 september 2021 (0 reacties)

Bij de Zweedse kampioenschappen halve marathon in Göteborg winnen Sarah Lahti en Samuel Tsegay de nationale titels. In het internationale veld wordt Ruth van der Meijden twaalfde met 1.14.40u. Mustafa Mohamed wint brons; zijn 62’ste (!) Zweedse nationale medaille. Jakob Ingebrigtsen is Olympisch kampioen 1500 meter. Zijn Noorse titel in Kristiansand is geen verrassing, maar het is wel een hele fraaie zege met 3.33.26 min. Nu is het tijd voor vakantie. In Denemarken zijn er zondag bij de Royal Run in diverse plaatsen bijna 80.000 deelnemers. Kroonprins Frederik loopt de 10 kilometer en een ererondje van een mijl met Olympische – en Paralympische deelnemers. Scandinavische atletiekberichten.

Zweedse kampioenschappen halve marathon: Sarah Lahti en Samuel Tsegay

De Zweedse kampioenschappen halve marathon worden gelopen op een speciaal parkoers nabij Göteborg, dat normaal gebruikt wordt voor auto-rijlessen. De winnaars komen uit Kenia: Alfred Kipchirchir (1.00.28) en Beatrice Cheserek (1.10.30). De Nederlandse Ruth van der Meijden wordt twaalfde met 1.14.40u. Sarah Lahti wint de Zweedse titel met 1.10.52u., één minuut boven het nationale record. Ze kan mee met de kopgroep van drie Keniaansen en moet de laatste twee kilometers iets toegeven. Samuel Tsegay wordt nationaal kampioen met 1.02.03u. Ook de 42-jarige Mustafa Mohamed komt weer op het podium. Hij wordt derde met 1.05.33u. Dat is zijn 62’ste (!) nationale medaille, waarvan 25 keer goud.

Jakob Ingebrigtsen pakt op fraaie wijze nationale titel 1500 meter

Het is eigenlijk helemaal niet nodig; Jakob Ingebrigtsen (20) is immers de Olympisch kampioen 1500 meter. In Kristiansand hoeft het niet zo hard te gaan om de Noorse titel te pakken. Toch maakt hij er een imposant optreden van. Hij loopt solo naar een uitstekende 3.33.26 min. en hij laat ook in eigen land zijn uitzonderlijke klasse zien. “Een mooie manier om het seizoen af te sluiten. Nu kan ik de spikes een paar weken wegleggen”, zegt Jakob Ingebrigtsen. Geen paar dagen, maar een paar weken vakantie, zegt ook vader en trainer Gjert Ingebrigtsen. Tijd ook voor een grapje. Door de reis van de DL-finale naar Noorwegen is Ingebrigtsen niet present bij de serie’s van de 1500 meter. Die voorronde heeft hij al in Zürich gehad …

Deense Royal Run met 80.000 deelnemers en elite-mijl

In 2019 heeft de laatste editie van de Royal Run plaatsgevonden. Veel loopsters/lopers kijken uit naar zondag als de Royal Run weer kan plaatsvinden overal in het land. Er zijn bijna 80.000 inschrijvingen. In Denemarken zijn de meeste corona-maatregelen geschrapt. In Kopenhagen is er ook een mijl (1609 meter) voor wedstrijd-atleten. Bij de mannen is Mikael Johnsen een van de favorieten; bij de vrouwen o.a. Sofia Thorgesen en Anna Emilie Möller. Er is ook prijzengeld beschikbaar. In Kopenhagen wordt op diverse afstanden gelopen in de omgeving van Amalienberg. Kroonprins Frederik loopt zelf 10 kilometer en ook nog een ererondje van een mijl met Olympische- en Paralympische deelnemers. Hij is een enthousiaste promotor van de loopsport en vaak komt hij in de voorbereiding van een evenement ook  nog even een handje helpen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *