< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 16-2-2021: Tien Zweden onder 8 min. (3000m.) en Meraf Bahta tweede in Monaco

16 februari 2021 (0 reacties)

Maar liefst tien Zweden hebben dit indoorseizoen al onder de acht minuten gelopen op de 3000 meter. Dat is ook de limiet voor de Europese kampioenschappen in Polen. Andreas Almgren heeft eerder in Sollentuna een nationaal record gelopen (7.41.6) en nu zijn er in dezelfde plaats weer vijf Zweden onder de grens van 8 minuten. In Monaco wordt Meraf Bahta (Zwe.) tweede op de 5 kilometer in 15.46 min. In Denemarken is de sprint bij de mannen de laatste jaren niet echt opzienbarend geweest. Er lijkt echter een nieuwe groep te zijn, die elkaar stimuleert. Inmiddels zijn er vier EK-limieten. Scandinavische atletiekberichten.


Tien Zweden hebben al EK-limiet op 3000 meter gelopen
Andreas Almgren heeft onlangs in Sollentuna een nieuw Zweeds record gelopen op de 3000 meter (7.41.6). Hij mag zich ook de snelste Scandinaviër noemen. Inmiddels zijn er maar liefst tien Zweden, die onder de ‘magische’ grens van acht minuten zijn gebleven. Er mogen slechts drie atleten naar de Europese kampioenschappen in Torun in Polen. Afgelopen weekeinde hebben vijf Zweden in Sollentuna wederom een limiet gelopen. Simon Sundström is de snelste Zweed met 7.52.75 min. Op dezelfde dag is Suldan Hassan in het Belgische Gent nog iets sneller op de 3000 meter met 7.50.44 min. Almgren, Hassan en Sundström hebben nu de eerste drie plaatsen op de lijst.


Zweedse Meraf Bahta wordt tweede in Monaco (5 kilometer)
Bij de 5 kilometer stratenloop in Monaco is Beatrice Chepkoech een klasse apart. Ze wint met een wereldrecord (14.43). De Zweedse Meraf Bahta doet er op de tweede plaats een minuutje langer over (15.46). Ze loopt vrijwel steeds alleen en Bahta heeft ook geen tempomaker. De Zweedse blijft dan ook 15 seconden boven haar eigen nationale record van juli vorig jaar in Mölnlycke. De Monaco Run wordt langs de kant van de Middellandse Zee gelopen met wat wind. Het is behoorlijk fris, volgens de atlete na haar solo.

Deense mannen willen op sprint progressie maken
In Denemarken zijn er inmiddels vier sprinters met een EK-limiet op de 60 meter. Dat zijn ze niet gewend. De vrouwen hebben de laatste jaren vooruitgang gemaakt. Er is nu hoop, dat de mannen ook progressie boeken. Kojo Musah (24) heeft in Gent 6.62 sec. gelopen op de 60 meter. Dat is een evenaring van het Deense record van Kristoffer Hari (23). “Dynamite Hari” heeft dit jaar 6.71 sec. gesprint. Simon Hansen (22 jaar, 6.75 sec.) en Emil Kader (21 jaar, 6.77 sec.) hebben zich ook gemeld. Bondscoach Mikkel Larsen is enthousiast. Hij is ook jarenlang de trainer geweest van Sara Slott Petersen (Olympisch zilver 400mH). Petersen is het voorbeeld dat ook een klein atletiekland als Denemarken internationaal succes kan hebben. Larsen verwacht dat in de zomer nationale records op 100/200 meter zullen sneuvelen. Het 200 meter-record van Jens Smedegaard (20.57) dateert uit 1979. Hari is recordhouder op 100 meter (10.26). De bondscoach ziet ook mogelijkheden voor een 4 x 100 meter-estafetteploeg bij de mannen. In mei is een WK-estafette in Polen. 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *