< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 17-10-2018: Langlaufer Tonseth is Noors crosskampioen en Hässelby-loop

17 oktober 2018 (0 reacties)

Didrik Tonseth wordt Noors crosskampioen en hij wil graag naar de EK in Tilburg met de Ingebrigtsen-broers. Maar de langlauftopper heeft een probleem; datzelfde weekeinde in december is er een WK-kwalificatie. Hanna Lindholm en Adhanom Abra winnen de Hässelbyloop bij Stockholm met zomerweer. Het is een Zweedse klassieker en een beetje de afsluiting van het wegseizoen. Het Noorse kampioenschap halve marathon is op 3 november in Stavanger. Scandinavische atletiekberichten.

Langlaufer Didrik Tonseth pakt titel Noorse crosskampioenschappen
Didrik Tonseth heeft Olympische- en WK-medailles gewonnen in de langlauf-estafette. In Bratsberg wint hij de titel bij de Noorse crosskampioenschappen met 31.28 min. op de ca. 10.000 meter. Na afloop laat de inwoner van Trondheim weten, dat hij graag naar de EK-cross in Tilburg wil met de Ingebrigtsen-broers. De Noorse atletiekbond moet nog een ploeg samenstellen, maar bij de mannen zijn er zeker kansen in het landenklassement. Tonseth heeft echter een probleem, want datzelfde weekeinde is er een belangrijke kwalificatiewedstrijd langlaufen voor de WK. De bondstrainer van het langlaufen heeft al laten weten, dat hij mee moet doen. Tonseth -nu 27 jaar- heeft als junior wel aan atletiek gedaan met o.a. zilver op de 5000 meter. Niettemin is zijn zege een grote verrassing. Senay Fissehatsion wordt tweede en hij heeft een geldig excuus. Hij loopt de laatste kilometers op één schoen.

Hässelbyloop (10 km.): Hanna Lindholm en Adhanom Abra
Al in 1915 is de eerste keer een Hässelbyloppet georganiseerd nabij Stockholm met 22 deelnemers. De huidige 10 kilometer bestaat sinds 1988. Het is een Zweedse klassieker en het markeert een beetje de afsluiting van het wegseizoen. Het is goed weer met temperatuurrecords in de 20-plus graden. Adhanom Abra (Eskilstuna) wint met 29.38 min. Hij heeft een goed najaar met ook zege’s in de halve van Stockholm en de Lidingöloppet. Hanna Lindholm wint met 34.31 min. De Zweedse heeft op de EK in Berlijn de marathon gelopen en ze gaat in december naar de marathon in Valencia. Beide winnaars domineren hun race. Er zijn 5000 deelnemers.
Ook bij de marathon in Göteborg (Zwe.) zijn er zomerse temperaturen met Erika Lindeblad (3.09.41) en Olle Dahlberg (2.37.54) als winnaars.

Noors kampioenschap halve marathon in Stavanger
Op 3 november wordt in Stavanger het Noorse kampioenschap halve marathon georganiseerd. De route passeert drie meren en daarom heet de loop 3-Sjoerslop. De titelstrijd maakt onderdeel uit van dit evenement. Er zijn inmiddels 2200 inschrijvingen met ruim 200 lopers voor het kampioenschap. De verwachting is dat er 3000 deelnemers zullen komen. De parcoursrecords in Stavanger zijn: 1.05.02 u. (Orjan Gronnevig, 2015) en 1.15.44 u. (Susanne Wigene, 2013). Gronnevig heeft zich dit jaar ook weer aangemeld. Komende zaterdag is de halve en hele marathon in Bergen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *