< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 18-10-2021: Grovdal wint 10 kilometer en Warholm Europees atleet van het jaar

18 oktober 2021 (0 reacties)

De Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal wint in eigen land de 10 kilometer in Hole met voorsprong in 31.23 min. Dat is een hoge Europese plaats in de jaarlijst. Karsten Warholm is Europees atleet van het jaar geworden. De Noor heeft Olympisch goud gewonnen en een formidabel wereldrecord gelopen op de 400 meter horden (45.94). Zijn landgenoot Filip Ingebrigtsen sukkelt met zijn gezondheid. Vader en trainer Gjert Ingebrigtsen maakt zich zorgen of de atleet nog kan terugkeren op topniveau. Scandinavische atletiekberichten.

Hytteplanmila (10 km.): Karoline Bjerkeli Grovdal en Narve Gilje Nordas

De Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal is duidelijk de snelste atlete in de 10 kilometer bij de Hytteplanmila in Hole. Zij wint met 31.23 min. Dat is dit jaar een van de betere tijden in Europa. Vorig jaar heeft Grovdal in deze stratenloop een toptijd op de klok gezet met 30.32 min. Na 15.22 min. halverwege is er in het tweede gedeelte wat tegenwind. Tweede wordt de Zweedse Samrawit Mengstaeb (33.38). Acht Noorse vrouwen blijven onder de 35 minuten, waarbij ook junioren met mooie tijden. Narve Gilje Nordas wint bij de mannen in 28.55 min. Hij is een halve minuut langzamer dan vorig jaar. Zes Noorse mannen blijven onder de 30 minuten. De start van deze loop wordt op het laatste moment een half uur uitgesteld na een file met auto’s op het parcours.  

Karsten Warholm is Europees atleet van het jaar

In 2020 is Karsten Warholm Europees atleet van het jaar geworden en dat is de Noor nu ook in 2021. Op de 400 meter horden wint hij Olympisch goud en de 25-jarige atleet heeft ook een formidabel wereldrecord achter zijn naam gezet met 45.94 sec. Warholm is een grote favoriet bij de verkiezing van de beste atleet in de wereld.

Filip Ingebrigtsen heeft problemen met de gezondheid

De gezondheid van Filip Ingebrigtsen (28) is dit jaar soms slecht en dan volgt er weer een periode van herstel. Goede en slechte trainingen en wedstrijden wisselen elkaar af. Trainer en vader Gjert Ingebrigtsen heeft vraagtekens of Filip weer op topniveau internationaal kan presteren. In eerste instantie is in het voorjaar een coronaprik als oorzaak genoemd. Bij medisch onderzoek is niets ernstigs gevonden. In juli zijn er een paar goede wedstrijden, maar in Lausanne is Ingebrigtsen uitgestapt. De Olympische Spelen zijn een teleurstelling. Filip Ingebrigtsen is Europees kampioen 1500 meter (2016) geworden net als zijn jongere broer Jakob en oudere broer Henrik. In 2018 wordt hij Europees crosskampioen.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *