< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 19-8-2018: Ultravasan en Noorse favorieten winnen ook met slecht weer

19 augustus 2018 (0 reacties)

Fritjof Fagerlund wint de 90 kilometer (6.01.56) van de Ultravasan, de hardloopvariant van de beroemde langlaufklassieker in Zweden. Bij de Noorse kampioenschappen in Byrkjelo is het vooral op zaterdag heel slecht weer met regen, wind en onweer, maar de gouden plakken gaan uiteindelijk toch naar de verwachte namen. De Zweedse Lovisa Lindh (800 meter) kijkt na een lange blessureperiode weer met optimisme naar haar prestaties. Ze wordt tweede in de Grand Prix Göteborg. Scandinavische atletiekberichten.

Fritjof Fagerlund snelste in Ultravasan (90 kilometer)
De Ultravasan (90 km.) van Sälen naar Mora in Zweden wordt gewonnen door Fritjof Fagerlund met 6.01.56 u. Dit is het parcours van de Vasaloppet, een langlaufklassieker. Over drie weken gaat de winnaar naar het WK-100 km. Bij de trainingen loopt Fagerlund van en naar zijn werk als lector op de universiteit in Uppsala. Hij heeft 8.34 min. voorsprong op de Amerikaan Patrick Reagan. Bij de vrouwen wint de Russin Alexandra Morozova met een parcoursrecord (6.43.55). Haar deelname is punt van discussie. Zij wordt zelf niet in verband gebracht met doping, maar ze heeft wel podiumplaatsen behaald in Zuid-Afrika. Russische atleten mochten toen eigenlijk niet uitkomen in officiële wedstrijden. Overigens is Morozova niet lid van de Russische atletiekbond, meldt de Zweedse organisatie. Bij de Ultravasan zijn er ook dopingcontrole’s. Op de 45 km. zijn er goede winnaars met David Nilsson (2.39.33) en Lisa Ring (3.03.00). Beide atleten hebben op de WK de marathon gelopen.

Noors kampioenschap; favorieten winnen ook in slecht weer
De jonge Jakob Ingebrigtsen wint na de Europese titel ook de nationale titel op de 1500 meter in Byrkjelo. De tijd is niet van belang (4.03.54). Dat komt niet alleen door tactische spelletjes, maar ook door het slechte weer. De 17-jarige Noor dankt na afloop het publiek voor hun komst, want er is onweer, regen en wind. Tijdens zijn race waait er nog een paraplu voor de groep lopers. Henrik Ingebrigtsen wint de 5000 meter (14.13.80) en er is dubbel goud voor Karsten Warholm op 400m. en 400mH. Anders dan op de EK, moet de wereldkampioen gewoon serie’s lopen. Filip Ingebrigtsen heeft nog steeds flink last van zijn rib na zijn val op de EK. Hij wordt tweede op de 800 meter, maar het is een vraagteken of hij internationale wedstrijden kan lopen. Karoline B. Grovdal heeft afgezegd wegens verkoudheid. Sigrid Jervell Vag wint 1500 meter en 5000 meter. Op de sprintnummers zijn de titels ook voor de favorieten. Isabelle Pedersen sprint superieur naar 13.04 sec. op 100 meter horden.

Lovisa Lindh tweede op 800 meter in Göteborg
De Zweedse 800 meter-loopster Lovisa Lindh heeft brons gewonnen op de EK in Amsterdam. In 2017 is zij ook succesvol met o.a. een persoonlijk record van 1.58.77 min., maar dan raakt ze geblesseerd (stressfractuur) en kan er een streep door het WK. Het herstel duurt lang. Bij de EK in Berlijn is Lindh er weer bij. In de finale wordt ze laatste op de 800 meter. Wie denkt dat ze flink baalt, heeft het mis. De 27-jarige atlete is al lang blij dat ze weer in competitie is. De vorm wordt beter. Bij de Grand Prix in Göteborg wordt de Zweedse tweede met 2.01.85 min. achter de Poolse Anna Sabat (2.01.70). Ze krijgt genoeg steun van het publiek, want de atlete van Ullevi FK heeft een thuiswedstrijd. Een tijd onder de 2.01 min. is mogelijk in een van de volgende wedstrijden, want de ‘haas’ in Göteborg doet niet helemaal wat afgesproken is.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *