< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 5-11-2018: Noorse titels halve marathon en Almkvist snelste Zweedse in New York

5 november 2018 (0 reacties)

De Zweedse Caroline Almkvist (23) is haar marathoncarriere begonnen met 3.24 u. Ze loopt nu 2.36.48 in New York. Senay Fissehatsion (1.07.37) en Rune Skrove Falch (1.15.30) worden de Noorse kampioenen op de halve marathon in Stavanger. Denemarken komt met een grote ploeg aan de start bij de Scandinavische crosskampioenschappen in het Ijslandse Reykjavik. Daar is een goede reden voor; volgend jaar vinden de wereldkampioenschappen cross namelijk plaats in Aarhus. In de voorbereiding is ook het EK-cross in Tilburg belangrijk. Scandinavische atletiekberichten.

Zweedse Almkvist maakt veel progressie op marathon
De 23-jarige Zweedse Caroline (Eva) Almkvist wordt negentiende (en eerste Europese) in de New York City-marathon met 2.36.48 u. Dat is internationaal niet opmerkelijk, maar de loopster van Hässelby staat in eigen land dit jaar op de vierde plaats. Zij heeft inmiddels een ‘droomlijstje’ op de marathon, waarbij zij zich telkens heeft verbeterd: 3.24-3.13-3.09-3.04-2.52-2.44-2.36 u. Vijf maanden geleden heeft zo ook al verrast met zilver op de nationale marathonkampioenschappen in Stockholm. In New York loopt ze de tweede helft sneller met een persoonlijk record op de halve marathon. Alleen al dit jaar is er 15 minuten progressie. De ex-langlaufers Anna Haag en Emil Jönsson hebben een flinke verzameling Olympische- en WK-medailles. Het debuterende Zweedse paar komt samen over de streep in New York in 3.10.39 u.

Noorse titels halve marathon: Senay Fissehatsion en Rune Skrove Falch
De halve marathon in Stavanger met een parcours rond drie meren is niet razendsnel, maar met goed weer en een nationaal kampioenschap is er dit jaar een prima niveau. Er zijn 2300 finishers. Rune Skrove Falch (Vidar) wint de Noorse titel met 1.15.30 u., en dat is een nieuw parcoursrecord. Falch loopt volgende maand de marathon in het Spaanse Valencia. Haar beste tijd is 2.36.48 u. (Düsseldorf, 2017). Bij de mannen wint Senay Fissehatsion (Tjalve) met 1.07.37 u. Beide winnaars hebben goede laatste kilometers.

Denemarken met grote ploeg naar Scandinavische crosskampioenschappen
Op 10 november worden de crosskampioenschappen van de Scandinavische (Noordse) landen georganiseerd in het Ijslandse Reykjavik. Denemarken komt met de grootste ploeg (23 atleten) van de deelnemende landen aan de start. Daar is een goede reden voor. Deze titelstrijd en het EK-cross in Tilburg zijn belangrijke meetpunten op weg naar de WK-cross in eigen land. Die zijn volgend jaar op 30 maart in Aarhus. Abdi Hakin Ulad is er nu nog niet bij, maar wel bij de komende internationale toernooien waar hij wellicht een topklassering kan behalen. Bij de senioren zijn voor de cross in Reykjavik o.a. uitgenodigd: Anna Emilie Möller, Ole Hesselbjerg, Thijs Nijhuis en Jesper Faurchou. Voor veel Deense atleten is de WK-cross uiteraard een belangrijk doel in 2019. De andere landen hebben iets kleinere ploegen: Ijsland (20), Zweden (17), Noorwegen (16), Finland (15). Er zijn wedstrijden voor senioren en junioren.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *