< terug

Starten met hardlopen in het nieuwe jaar

13 januari 2020 (0 reacties)

Geschreven in samenwerking met Pricewise

Van goede voornemens voor een nieuw jaar tot simpelweg de wens en motivatie om gezond(er) te gaan leven; ieder jaar weer starten velen met het hardlopen. Toch geeft men het soms al snel weer op. Simpelweg vanwege een te slechte opbouw van de nieuwe hobby en vanwege het gebrek aan een goed plan. Een plan voor het starten met hardlopen is zeker geen overbodige luxe. Hiermee kun je gaandeweg werken aan de opbouw van jouw conditie en je vermogen om te rennen. Een langzame en verstandige start met hardlopen houdt jouw nieuwe hobby leuk!

Voorkomt dat je snel weer stopt met lopen
Vaak begint men bij het willen starten met hardlopen met het kopen van een paar goede loopschoenen. Simpelweg kiezen voor schoenen die er goed uitzien en met een leuke korting of aanbieding verkrijgbaar zijn, is niet genoeg. Laat je goed informeren en baseer jouw keuze voor loopschoenen op zaken zoals jouw lengte, schoenmaat, de breedte van jouw voorvoet en jouw conditie.

Waar ga je hardlopen?
Ook het wegdek (de ondergrond) waarop je voornamelijk wilt gaan lopen is hierbij van groot belang. Je hebt echt geen persoonlijke lening nodig bij het kopen van een starters outfit voor het sporten. Een goed advies vragen wat betreft schoeisel bij een gespecialiseerde winkel is wel een aanrader.

Starten met hardlopen op een verantwoorde manier
Hoe schat je jouw huidige conditie in? Heb je een beroep waarin je veel moet bewegen? Of juist niet? Doe je nog aan andere sporten, of leid je over het algemeen een actief leven? Heb je eventuele aandoeningen die je zouden kunnen beïnvloeden of beletten bij het hardlopen? Denk bijvoorbeeld aan een aandoening aan jouw knieën of enkels, maar ook aan een hartaandoening of een verhoogde bloeddruk.

Langzaam opbouwen
Een populaire manier om te starten met hardlopen als absolute beginner is het volgen van een opbouwschema, dat je bijvoorbeeld gratis online kunt vinden en kunt downloaden. Hiermee loop je in de meeste gevallen om de dag en start je met slechts een klein aantal minuten aaneengesloten lopen. Zo kun je binnen een maand ontdekken of het hardlopen bij je past.

Binnenshuis trainen
Wil je liever binnenshuis starten met hardlopen? Dan kun je kiezen voor een goede loopband, die je met een kleine persoonlijke lening (of tweedehands) kunt aanschaffen. Het lopen binnenshuis voelt anders dan het buiten hardlopen. Toch kan een loopband wel een mooi trainingsmiddel zijn om jouw conditie op te bouwen of op peil te houden. In de meeste plaatsen kun je deelnemen aan het hardlopen met een groep beginners. Bekijk de online looproutes en houd je routes en afstanden bij met een handige app.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *