Ad
< terug

Stop geen energie in het streven naar de perfecte looptechniek…

28 mei 2019 (1 reactie)

Zoveel trainers zijn er erg druk mee, het aanleren van de juiste looptechniek. Zoek je heil in andere zaken dan loopscholingsoefeningen, inlegzooltjes of instructievideo’s is de kern van de boodschap van looptrainer Rob Veer.

Elke hardloper droomt wel eens van een soepele, lichtvoetige tred. Bijvoorbeeld die van marathonwereldrecordhouder Eliud Kipchoge. Of die van Shalane Flanegan, winnares van de New York City marathon. Een perfecte loopstijl lijkt een voorwaarde om tot snelle tijden te komen. Lijkt, want we zien onder de allerbeste hardlopers van de wereld ook atleten met minder gestroomlijnde arm- en beenbewegingen over het asfalt snellen. En toch puilen de hardloopmagazines en runningsites uit met een schier eindeloze reeks ‘cruciale’ tips voor de perfecte loophouding. Over hoe je je hoofd moet houden; welke hoek de armen moeten maken; hoe de voeten neer te zetten; de knieën krachtig naar voren te bewegen, enzovoorts. Maar waar is het bewijs dat dit soort zaken er daadwerkelijk toe doet? Of hebben we hier te maken met hardnekkige overtuigingen, gebaseerd op … ja, op wat eigenlijk?

Lees hier verder de column van Rob Veer

Reacties

  • Joos van Haaren
    5 Op 28
    Heb 50 jaar en 215000 km ervaring. Ik roep dit al jaren. Voorbeelden genoeg van toppers met een niet mooie én technisch slechte stijl. Ieder heeft zijn eigen loopstijl. Je bent zo geboren en gegroeid. Als je tegen je eigen natuur ingaat geeft het juist blessures. Bovendien lopen is automatisme en wil je anders lopen moet je er steeds bij blijven denken hoe je loopt. Droom je weg en/of je raakt in gesprek met een medeloper verval je toch weer in je eigen stijl (houding).
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *