Ad
< terug

Supersnelle Chelimo en Melly azen in Montferland Run op record

16 november 2018 (0 reacties)

Miranda Boonstra en Kim Dillen strijden in ‘s-Heerenberg mee in absoluut topveld

Rose Chelimo – de regerend wereldkampioene op de marathon – start zondag 2 december in de Pfixx Solar Montferland Run. Zij krijgt in ‘s-Heerenberg sterke concurrentie, want ook de supersnelle Joan Melly is gecontracteerd. Melly is in 2018 de op twee na snelste atlete in de wereld op de halve marathon. Met de deelname van Chelimo en Melly is – bij goed weer – de kans groot dat het parcoursrecord over 15 kilometer verbeterd gaat worden! Namens Nederland zijn Miranda Boonstra en Kim Dillen van de partij.

De lijst met grote kampioenen in de Pfixx Solar Montferland Run wordt met de komst van Rose Chelimo alsmaar langer, want eerder maakte de organisatie al bekend dat bij de mannen zesvoudig wereldkampioen Zersenay Tadese (hij verbeterde in 2010 het wereldrecord op de 20 kilometer én de halve marathon) het opneemt tegen Koen Naert, de regerend Europees kampioen op de marathon. Ook keert parcoursrecordhouder Geoffrey Mutai (winnaar van onder andere de New York Marathon en Berlijn Marathon) terug naar ‘s-Heerenberg.

Twee grote titels
Wereldkampioene Rose Chelimo, geboren in Kenia maar uitkomend voor Bahrein, voegde dit jaar nog een grote titel aan haar erelijst toe. Zij was in augustus in Jakarta de beste op de marathon bij de Asian Games. Chelimo debuteerde in 2016 in Seoul met winst op de marathon. In datzelfde jaar werd zij 8e in de olympische marathon van Rio de Janeiro. Sindsdien heeft deze 29-jarige topatlete belangrijke en overtuigende overwinningen geboekt.
Joan Melly is één van de grote talenten uit Kenia. Zij won dit jaar de sterk bezette halve marathons van Praag en Boston, in snelle tijden. Melly is in staat het parcoursrecord van de Ethiopische Bezunesh Bekele uit 2005 te verbeteren. Alhoewel … dat record staat op 48 minuten en 32 seconden; dat is een hele scherpe tijd. In de rijke historie van de Pfixx Solar Montferland Run zijn zelfs Paula Radcliffe, Lornah Kiplagat en ook Edna Kiplagat nooit in de buurt van die supertijd van Bekele gekomen. Na 13 jaar komt daar wellicht verandering in!

Nederlandse inbreng
Ook de Oegandese Mercyline Chelangat – zij won in 2017 de Dam tot Damloop bij de vrouwen – en Diane Nukuri – zij heeft voor Burundi al aan drie Olympische Spelen deelgenomen en komt sinds 2017 uit voor de Verenigde Staten – gaan voor snelle tijden. Miranda Boonstra en Kim Dillen zijn de bekendste Nederlandse vrouwennamen in deze 23e editie van de Pfixx Solar Montferland Run.Miranda Boonstra werd onlangs in Amsterdam voor de derde keer in haar carrière Nederlands kampioene op de marathon. Kim Dillen finishte vorig jaar in de prestigieuze Berlijn Marathon als tiende en liep toen een hele verdienstelijke 2.33.27. Zij heeft haar zinnen gezet op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokyo, op de marathon.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *